A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 440,53 ponttal, 1,77 százalékkal, 25 335,74 pontra emelkedett. Az S&P 500-as mutatója 47,6 ponttal, 1,74 százalékkal gyarapodott, és 2786,57 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 132,86 ponttal, 1,79 százalékkal lett több, és 7560,81 ponton zárt - írta az MTI.

Az Egyesült Államok hétfőtől átáll a nyári időszámításra. Ez azt jelenti, hogy közép-európai időhöz képest a megszokottnál egy órával korábban nyitnak (14.30 óra) és ugyancsak egy órával korábban zárnak (21 óra) a New York-i börzék. Ez az állapot két hétig marad fenn, amíg Magyarország is áttér a nyári időszámításra.

Kereskedők részben arra vezették vissza a befektetők pénteki jókedvét, hogy napközben ismertetett adatok szerint a vártnál több új munkahely jött létre februárban az Egyesült Államokban.

Kedélyjavító volt az a hír is, miszerint februárban lassult a bérnövekedés, ami miatt alább hagyott az emelkedő inflációval kapcsolatos félelem. Ez azért fontos, mert ha felpörögne az infláció, akkor az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a tervezett három helyett, több alkalommal emelne idén kamatot. A magasabb kamat visszafogja a fogyasztást, ami végeredményben gyengíti a cégek profitját.

Megfigyelők szerint a befektetők úgymond megemésztették Donald Trump amerikai elnöknek az acél és az alumínium importvámjáról szóló, csütörtökön aláírt rendeletét, miközben bizakodóak az amerikai elnök és az észak-koreai vezető májusra tervezett találkozója kapcsán - írta az MTI.

A kép forrása: Pixabay.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!