A 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 0,13 százalékos, az S&P 500-as mutató 0,19 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,15 százalékos pluszban indította a kereskedést - írja az MTI.

Kedden erős nyereségben zártak New Yorkban az irányadó indexek: a Dow Jones 0,87 százalékkal, 24 786,63 pontra, az S&P 500-as mutató 1,07 százalékkal, 2706,39 pontra, a Nasdaq Composite mutatója pedig 1,74 százalékkal, 7281,10 pontra nőtt. Az utóbbi két kereskedési napon stabilan emelkedtek a vezető tőzsdeindexek, mivel a vártnál jobb eredményeket tartalmazó gyorsjelentések és az erős makroadatok elvonták a befektetők figyelmét a piacokat az utóbbi hónapokban feldúló geopolitikai feszültségekről és kereskedelmi csatározásokról.

A Morgan Stanley árfolyama több mint 1,7 százalékos pluszban állt szerdán a nyitást követő első percekben, miután a New York-i székhelyű pénzügyi szolgáltató nyereségének 40 százalékos emelkedéséről számolt be első negyedéves gyorsjelentésében.

A United Airlines légitársaság közel 1 százalékkal drágult, miután nyereségének növekedéséről számolt be. A vártnál nagyobb nyereségről számot adó CSX Corp., az Egyesült Államok harmadik legnagyobb vasútüzemeltetője 5,99 százalékos pluszban forgott. A Dow Jones ipari átlag kosarába tartozó IBM viszont közel 6,5 százalékot veszített értékéből, mert haszonkulcsa elmaradt az elemzői várakozásoktól. Az Ebay aukciós weboldal árfolyama 3,5 százalékkal nőtt, miután a Morgan Stanley túlsúlyozásra javasolta.

Csak a németek aggódhatnak

A nagy nyugat-európai értéktőzsdék mutatói Frankfurt kivételével nyereségben álltak szerdán a New York-i nyitás idején. Délután fél négykor a londoni FTSE-100 index 1,19 százalékos, a párizsi CAC-40 pedig 0,35 százalékos pluszban, míg a frankfurti DAX-30 index 0,03 százalékos mínuszban állt.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,2384 dollárt adtak, 0,10 százalékkal gyengült az amerikai deviza. A japán jenhez képest viszont 0,16 százalékkal erősödött a dollár, 107,18 jenen forgott.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik. A legközelebbi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,83 százalékos nyereségben, 72,89 dolláron, a WTI pedig 2,18 százalékos pluszban, 67,97 dolláron forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára júniusi szállításra 0,56 százalékkal, 1357,00 dollárra nőtt. (Horvát lap: a Mol kivásárlása az INA-ból nem lesz egyszerű.)

Kép forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!