Jön az összeomlás - megszólalt a guru

Marc Faber ezúttal a McDonald's gyenge eladási adataiból jutott most arra a következtetésre, hogy közeleg a tőzsdei összeomlás.
Napi.hu, 2014. szeptember 14. vasárnap, 09:13
Fotó: Reuters

Marc Fabernek, az utóbbi időben legendásan pesszimista tőzsdegurunak mindenről "az" jut az eszébe, jól példázza ezt friss, a CNBC-nek adott interjúja is. A befektetési szakértő szerint a McDonalds vártnál kedvezőtlenebb eladási lehet a legújabb jelzés arra, hogy masszív lejtmenet következhet az amerikai részvénypiacon.

A McDonald's kedden jelentette be, hogy augusztusi eladásai 3,7 százalékkal csökkentek, jóval nagyobb mértékben az elemzők által előrejelzettnél. A legnagyobb visszaesést az értékesítés a távol-keleti régióban volt kénytelen elkönyvelni, ebben ugyan szerepet játszott a kínai, élelmiszerbotrányokkal kapcsolatban bevezetett élelmiszeripari előírások szigorítása is, azonban az amerikai eladások is 2,8 százalékos visszaesést mutattak.

Faber szerint a gyorsétterem lánc eredményei kiválóan mutatják, milyen rombolást végzett a jegybankok elmúlt években folytatott extrém laza monetáris politikája, s szerinte több kedvezőtlen hírre kell a következő időszakban felkészülni.

Senki sem ismeri természetesen a jövőt, nem tudni, mi hozza majd el az összeomlást a részvénypiacon - mondta. Azonban az eredmények csalódást keltőek lehetnek. Az McDonald's szerinte nagyon jó indikátora a globális gazdaság teljesítményének. Ha az McDonald's-nak nem sikerül növelnie eladásait, az azt jelzi, a monetáris politika kudarcot vallott, az árak jobban mennek felfelé, mint az emberek elkölthető jövedelme, tehát az emberek vásárlóereje csökken.

Faber már elég régóta állítja, hogy a Fed és más jegybankok laza monetáris politikája csak annyit ért el, hogy az eszközárakat felnyomta, de a reálgazdaságot nem tudta stimulálni. Bár az általa előre jelzett inflációnak ugyan a hivatalos statisztikákban nincs nyoma, azonban szerinte a McDonald's adatai jelzik, az árak gyorsabb ütemben emelkednek, mint az elkölthető jövedelmek.

A hitelkínálat bővülése és a pénznyomtatás a mindennapi emberek számára nem sokat jelentenek. Egyszerűen csak felnyomta az eszközárakat, az ingatlanok és a részvények árfolyamát - fejtegette Faber a CNBC adásában.

Persze a tehetős embereknek jól megy. A drágább éttermek tele vannak. Persze ez néhány ott dolgozó embernek jót tesz, hiszen a tehetős emberek nagylelkű borravalókat osztogathatnak. Azonban az átlag számára a megélhetési költségek eközben 2 százalékkal emelkedtek. A legtöbb család azzal szembesül, hogy egyre drágább az élet, miközben bevételeik nem nőnek. Márpedig az ilyen, kevésbé tehetős emberek adják a McDonald's vendégeinek többségét.

Faber szerint a részvénypiac sem teljesít olyan jól, mint azt a vezető indexek teljesítménye alapján sejteni lehet. Egyre kevesebb és kevesebb részvény árfolyama érkezik új csúcsra, eközben egyre több üt 12 hetes mélypontot. Ezért úgy véli, a piac technikai képe elég gyenge. Ez párosul azzal, hogy jelenleg az amerikai részvénypiacon a legmagasabb az árazás a világon, s ez elég pesszimista jövőt sejtet.

S&P 500 alapú CFD
Alfatrader


2011 októbere óta emelkednek az árak az amerikai tőzsdén úgy, hogy közben nem volt egy 11 százalékot elérő mértékű korrekció. Ez szerinte csak növeli az esélyét annak, hogy ha megindul az esés, akkor az nem fog itt megállni, annak mértéke inkább 20-30 százalékos lehet, ez pedig már a medvepiac kategóriájába esik - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laatoo, 2014.09.15 09:58

Ha a jegybankok nem vásárolnának államkötvényeket akkor jönne el az igazság pillanata. Ha a hitelpénzrendszerben leáll vagy lelassul a pótlólagos pénzteremtés üteme (hitelkihelyezés vagy más szóval a hitelmultiplikátor negatív), akkor muszáj hogy valamelyik szektor pótolja a kieső rész (növelje az adósságot). Ez rendszerint az állam a költségvetési deficiten keresztül. Ezzel az a probléma hogy, ha túl sok a pénz a rendszerbe (egyúttal az adósság) akkor az adósság olyan méretet ölt amire a reálvagyon nem nyújthat fedezetet. Cserébe a társadalmakban nem zuhan össze a foglalkoztatás -nem nő v. stagnál a munkanélküliség. Erre mondták anno, hogy a papírpénz hajlamos az inflációra. A jegybanki finanszírozás (jegybanki pénzteremtés) lenyomja a hitelkínálat kamatait esetleg negatív reálkamatot teremt, ami megingatja a befektetők ill. pénztőke tulajdonosok bizalmát, cserébe nem omlik össze a kereslet, nem nő a munkanélküliség. Az elégtelen kereslet és a pozitív reálkamat/hozam olyan állapotot idéz elő, amiben elfogadhatatlan a munkanélküliség szintje, esetleg destabilizálja a rendszert. Infláció (+stabil munkaerő kínálat) vs. munkanélküliség (+stabil fizetőeszköz).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Saxon, 2014.09.14 13:35

Kiváncsi lennék, hogy a valóságban milyen short pozíciókat épített ki az évek folyamán, mert ha tényleg erős korreláció lenne a nyilatkozatai és a pozijai között, akkor már rég realizálta volna a shortjait... ilyen giga buktát még ő sem lenne képes elviselni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homerosz, 2014.09.14 10:49

5 éve folyamatosan ezt mondja :)

olyan, mint egy szarházi szektás, az is csak ugyanazt a lemezt nyomja, ami a valóság szöges ellentéte...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html