Erdem Basci a jegybank negyedéves inflációs jelentését ismertette Ankarában. Ebben az eddigi 5,3 százalékról 6,6 százalékra rontotta a központi bank az idei évre vonatkozó inflációs előrejelzését. A jegybank inflációs célszáma 5 százalék.

Erdem Basci kijelentette: "Senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy a központi bank minden rendelkezésre álló eszközt használni fog (hogy megfékezze az inflációt). A bank, ha szükséges, habozás nélkül megteszi azokat a lépéseket, amelyekkel tartósan szigorítja a monetáris politikát".

A török jegybank hétfőn jelentette be, hogy kedd este válságtanácskozást tart a monetáris tanács, és az itt született döntést kedd éjfélkor közlik. A központi bank elnöke azzal magyarázta az ülés viszonylag távoli időpontra való kitűzését, hogy meg kell várni, mire a döntéshozó testület több tagja hazaérkezik az Egyesült Államokból.

A piac "agresszív", 125 bázispontos emelést vár, minden egyéb negatív meglepetésnek számít. A magasabb kamat vonzóbbá teheti a török devizában denominált eszközöket a befektetők számára, és ezzel erősödhet a líra.

Csütörtökön jelentősen gyengülni kezdett több feltörekvő ország devizája, miután a befektetők számos okból menekülni kezdtek a felzárkózó piacokról. Elemzők már ekkor figyelmeztettek: a török jegybanknak fel kell emelnie a jelenleg 4,5 százalékos alapkamatot, hogy megvédje a török líra árfolyamát, amely egy hónap alatt csaknem 20 százalékot gyengült az amerikai dollárral szemben.

A központi bank nagyjából 3 milliárd dollárt öntött a piacra, hogy megállítsa az árfolyamzuhanást, de hiába. A jegybank végül hétfő délelőtt bejelentette, hogy kedd este rendkívüli ülést tart. A bejelentés után erősödni kezdett a líra, kedd délben 2,26 líra/dollár volt az árfolyam a hétfő reggeli 2,39 líra/dollár után.

Megfigyelők szerint a jegybank kormányzati nyomásra próbálta elkerülni a kamatemelést. "Tarts ki, ne emelj" - hirdette kedden a címlapján Basci fényképe mellett a Yeni Safak kormánypárti napilap.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!