A kanadai dollárral 75,27 amerikai centért kereskedtek pénteken, egy ponton közel kétéves mélypontra, 75,15 amerikai centre esett a nap folyamán korábban. Kanada valutájának papíron szárnyalnia kellene: az ország ugyanazon nyersanyagokat exportálja, mint Oroszország, a nyugati szankciók miatt pedig új piacokat is szereztek maguknak. Péáldul az orosz olajat gyakran pótolják kanadai termékekkel.

Csakhogy a Világbank csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy 2023-ban globális recesszió felé fordulhat a világ, mivel a központi bankok az inflációra reagálva egyszerre emelik a kamatlábakat – ami tartós károkat okozhat a feltörekvő és fejlődő gazdaságoknak. Például jelentősen drágábbá válhatnak az élelmiszerek, ami miatt az ENSZ arra figyelmeztet, hogy akár 345 millió embert is fenyegethet az éhínség – összegezte a kockázatokat a CTV News.

Elemzők szerint az amerikai dollárt általában biztonságos menedéknek tekintik a volatilitás idején, a befektetők amerikai kötvényekben parkoltatják a pénzüket, ami viszont felhajtja a valuta értékét. A kanadai dollár alacsony értéke így leginkább az amerikai dollár erősödésének köszönhető. Viszont a loonie gyengülése hatással lehet az élelmiszerárakra is, amelyek az infláció miatt szintén magasak maradtak.

Az importőrök jobban fogják érezni a gyengébb kanadai dollár fájdalmát, mint az exportőrök, akiknek lendületet adna, ha termékeiket amerikai valutában adnák el. 

A Bank of Canada ebben a hónapban 3,25 százalékra emelte az irányadó kamatlábat, ami egyike a számos idei emelésnek, amelyet más központi bankok is alkalmaztak az infláció lassítására irányuló stratégia részeként.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!