A Nasdaq által ajánlott összegből 13,7 millió lenne a készpénz, amely egyrészt a Nasdaq saját 10,7 milliós nyeresége a rekord magas forgalmat hozó első nap kereskedéséből, illetve az alapszabály által megengedett maximális 3 milliós kártérítésből állna. A fennmaradó részt viszont a brókerházaknak adott díjkedvezmények tennék ki, amely a tőzsdeüzemeltető véleménye szerint fél éven belül teljes mértékben kompenzálná a károsult cégek zömét.

A javaslat utóbbi része viszont már számos piaci szereplőnél kiütötte a biztosítékot. A nagy rivális NYSE Euronext szerint a kedvezmények ötlete nem más, mint burkolt machináció, amely indokolatlan versenyelőnyt biztosít a Nasdaqnak. A nagybani áregyzőknek, így a Citigroupnak, a UBS-nek és a Knight Capital a Wall Street Journal forrásai szerint összessgében 100 millió dollárt buktak azon, hogy a Nasdaq rendszerében az első nap a túlterheltség miatt nem lehetett törölni és módosítani a bevitt ajánlatokat, illetve a megkötött ügyletek visszaigazolása is csak több órás késéssel érkezett meg.

A saját bevallása szerint csak egymaga 35 millió dolláros kárt szenvedő Knight Capital közleménye szerint a javaslat elfogadhatatlan, és csalódotttak, hogy a felajánlott összeg csak töredékét fedezi a károknak. Az ügyhöz közel álló források szerint viszont a Nasdaq bejelentése csupán nyitó licit, és további egyeztetéseket követően még finomodhat.

QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!