A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 39,73 pontos, 0,10 százalékos csökkenéssel, 40 699,69 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 9,9 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest - összesített az MTI.

A pénteki kereskedés kiváró hangulatban telt, minimális elmozdulások voltak az amerikai és az európai részvénypiacokon, és a magyar tőzsdén is - mondta Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője az MTI-nek. A forgalom alacsony volt, BUX-index érdemben nem mozdult, a vezető részvények vegyesen mozogtak. A befektetők a jegybankokra várnak, a Federal Reserve (Fed) és az Európai Központi Bank is a következő hetekben tart majd kamatdöntő ülést. Emellett az Egyesült Államokban gyorsjelentési szezon indul a jövő héten, amely felkavarhatja majd az állóvizet - tette hozzá az elemző.

Ballai Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője szintén azt emelte ki, hogy a BÉT alacsony forgalmú napot zárt, a kereskedést iránykeresés jellemezte. A vezető részvények érdemi elmozdulást nem mutattak a csütörtöki záró árfolyamukhoz képest.

A Mol ára nem változott, 2960 forintot ért, 1,1 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára nem változott, 12 400 forintot értek, forgalmuk 6,8 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal, 0,46 százalékkal 434 forintra csökkent, forgalma 263,9 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 40 forinttal, 0,78 százalékkal 5065 forintra esett, a részvények forgalma 733,3 millió forintot ért el.

A BUMIX 4432,60 ponton zárt pénteken, ez 36,58 pontos, 0,83 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Vegyes zárás Európában

Vegyesen alakultak az árfolyamindexek pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon. Az egyértelmű irány nélkül indult kereskedést a tőzsdék viszonylag csekély változással, vegyes eredménnyel fejezték be - írta az MTI.

Az európai kereskedési idő végén a páneurópai FTSE EuroFirst 300 index és Stoxx Europe 600 index 0,08 csökkenést, illetve 0,01 százalék emelkedést mutatott, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,01 százalékkal emelkedett.

Londonban a még nem hivatalos záróadat alapján 0,09 százalékkal végzett alacsonyabban az FTSE-100 index, Frankfurtban 0,10 százalékkal csökkent a DAX, a CAC-40 Párizsban viszont 0,31 százalékkal emelkedett. Madridban 0,12 százalék, Milánóban 0,13 százalék indexemelkedéssel fejezte be a pénteki kereskedést a tőzsde.

Pozitív tényezőként a júniusi kínai exportadatok, valamint a májusi euróövezeti ipari termelési adatok hatottak az árfolyamindexekre. A kínai export júniusban kevésbé csökkent az elemzői várakozásoknál, a májusi euróövezeti ipari termelés a vártnál nagyobb mértékben emelkedett, megfordítva az előző két havi csökkenést.

Az erősödő papírok elsősorban a vegyipari és autóipari ágazatokból kerültek ki, a vegyipari ágazati mutató 1,3 százalékkal, az autóipari 1,2 százalékkal emelkedett. A Daimler papírja viszont profitfigyelmeztetése miatt több mint egy százalékot veszített. Az Airbus részvénye több mint egy százalékkal emelkedett egy nagy kínai megrendelésnek köszönhetően.

Az olaj ára emelkedett, a Brent 0,30 százalékkal hordónként 66,72 dollárra, a WTI 0,13 százalékkal 60,28 dollárra.

Az euró jegyzése 0,05 százalékkal 1,1258 dollárra ment fel, az arany ára 0,29 százalékkal unciánként 1410,85 dollárra emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!