Héthetes mélypontra, 96 közelébe süllyedt a dollár/jen keresztárfolyam csütörtökön, s így egyre távolabb kerül a pszichológiailag fontos 100-as szinttől. A jen erősödés katalizátora ezúttal a Fed részéről érkező jelzések voltak, amelyeket a piaci szereplők úgy értelmeztek, az amerikai monetáris politika irányítói a korábban elképzeltnél kevésbé igyekeznek majd visszavonulni kötvényvásárlási programjukból - írja a CNBC.com

A jen erősödését segítették azok a várakozások is, amelyek szerint a japán befektetők az augusztus közepi szabadságolási időszak megkezdése előtt zárják külföldi devizákban lévő befektetéseik egy részér - írja az elemzés. A jen a múlt heti 99,94-es csúcsról több, mint három százalékkal erősödött. A jen erősödése megviselte a japná részvénypiacot is, a Nikkei 225 index mintegy 6 százalékkal esett az exportőrcégek vezényletével.

Az idei év legjobb üzletének tartott jen shortolás egyre inkább kezd veszíteni vonzerejéből - mondta Kathy Lien, a BK Asset Management devizastratégiai üzletágának igazgatója. Mint mondta, az árfolyamban az egy hónapos mélypont eleste az árfolyamban azt jelzi, hogy megnyílhat az út a 94-es szint felé, amely a júniusi mélypontot jelzi.

USD/JPY
Kép: Alfatrader

A jen shortolása meglehetősen jó üzletnek bizonyult korábban, hiszen a japán deviza májusig 30 százalékkal gyengült a dollárral szemben november óta, amikor is Shinzo Abe miniszterelnök bejelentette ambiciózus tervét a szigetország gazdaságának fellendítésére.  A terv alapvetősen három pillérre épült, ezek közül kettő már megvalósult, ezek a minden eddiginél enyhébb monetáris politika és a fiskális ösztönzők voltak. A harmadik pillér, a strukturális reformok megvalósíthatóságával kapcsolatban azonban egyre több a kétely - mondta Brian Jackson, a Coutts globális devizastratégája.

Mindaddig, amíg nem látunk komoly előrelépést a strukturális reformok terén, addig fennmaradhat a jen átmeneti erősödése - mondta Michael Hewson, a CMC Markets piaci elemzője. Ennek jele lenne, ha sikerülne keresztülvinni a fogyasztási adó tervezett emelését, amely segíthetné csökkenteni a japán államadósságot a jelenlegi, a GDP 200 százalékát meghaladó szintről. Az intézkedés ellenzői szerint ugyanakkor az adó tervezett emelése akadályozhatná a japán gazdaság törékeny talpra állását, s a legújabb hírek szerint a japán kormány emiatt az emelés elhalasztását tervezi.

Amíg nem látni, mi lesz a tervezett adóemelés sorsa, nem nagyon tanácsos a jen további gyengülésére játszani - írták ügyfeleiknek a BNP Paribas elemzői.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!