Kiderült, honnan indul a következő válság

A Nagy Dobás című filmben a jelzálogkötvények elleni pozíciók kiépítésében döntő szerepet játszó szakértő szerint a következő válság ugyan nem lesz olyan fájdalmas, de sokkal tovább tarthat. Ezúttal a vállalatok túlzott eladósodottsága okozhatja az igazi problémát.
Lovas-Romváry András, 2018. május 5. szombat, 19:23
Fotó: Reuters

A következő válság idején nem a lakossági, hanem a vállalati hitelekhez köthető termékek lesznek azok, amelyek a leginkább bajba kerülhetnek - mondta Greg Lippmann, a LibreMax Capital LLC szakértője a Bloombergnek.

Lippman a Nagy Dobás (Big Short) című könyvből és filmből vált ismerté, ő volt az a Deutsche Banknál dolgozó kereskedő, aki a jelzálogpiac összeomlására játszó pozíciók felépítésében segédkezett, s nem mellesleg ezeken 1,5 milliárd dollárnyi nyereséget termelt a válság során bankjának.

Lippmann szerint amikor elérkezik majd a recesszió, akkor a vállalati hitelek és a részvények frontján okozza majd a legnagyobb problémákat. Ennek oka, hogy véleménye szerint a fogyasztói hitelekhez képest most a vállalati hitelek tűnnek túlfeszítettnek, a különböző cégek ugyanis túlságosan is mohón igyekeztek kihasználni az ultra alacsony kamatkörnyezetben rejlő lehetőségeket.

A szakember szerint az idei első negyedévben a piacokon tapasztalt volatilitás egy nagyobb mozgás előszele lehet. Ennek a mozgásnak az epicentrumában a vállalatok lesznek, amelynek eladósodottsága jelenleg már jóval magasabb, mint a válság előtti időszakban volt - tette hozzá a guru.

A következő recesszió ugyan még nem kezdődött el, azonban Lippmann szerint már feltűnt a láthatáron. Szerinte az előttünk álló visszaesés nem lesz ugyanakkor olyan mértékű, mint a 2008-2009-ben tapasztalt, azonban jóval hosszabb ideig fog tartani.

A vállalatok mérlegével kapcsolatos aggodalmakat jól mutatja, hogy a Bank of America Merrill Lynch legutóbbi alapkezelői felmérésében 2010 óta nem látott magasságba ugrott azok aránya, akik szerint a vállalatoknak beruházások helyett hitelállományuk csökkentésére kellene fordítaniuk szabad pénzeszközeiket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Agar, 2018.05.15 16:08

@Warlock: köszi! így tisztább a gondolat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2018.05.07 08:45

@Agar: Üdv! A válság nem helyes kifejezés véleményem szerint a világgazdaság ciklusai esetén a lejtmenet jellemzésére. Egy világháború, az válság, egy korrekció az nem.

Jelenleg a világgazdaság problémái hasonlóak a 2008-2009-es időszakhoz: elkerülhetetlen egy korrekció. A jelenlegi gazdasági növekedés minden alapot nélkülöz, kizárólag a pénznyomdára (értsd: nagy jegybankok eszközvásárlási programjai, amit véleményem szerint tilos lenne csinálniuk), és eladósodásra (mind vállalati, mind nemzetállami szinten) alapozott, ami egy kártyavár és fenntarthatatlan, nem racionális. Pont emiatt elkerülhetetlen a racionalizálás. Lebontva mindezt az egyén szintjére: a hétköznapi ember ebből többnyire semmit sem lát, boldog, mert a végeláthatatlan jólétet tapasztalja, az egyén szintjén is eladósodás következik be, ami a fenti folyamatokat tovább erősíti. A korrekció ilyenkor minél később jön, annál fájdalmasabb.

A korrekció tisztít, racionalizál, visszaterel gazdaságilag és morálisan is a helyes mederbe (értsd: ha körülnézel pl. Magyarországon (nem politizálunk, nincs simicska meg mészáros lölő), azt látod, hogy az értékesebb embereknek kevésbé megy a szekér, a tökkelütötteknek, akik a társadalom nagyobb hányadát alkotják, pedig beindult a verkli, ez a világon mindenhol így van most. Ez a visszájára fordul korrekció esetén, és helyreáll a rend, de értelemszerűen a gazdaság zsugorodását vonja maga után).

Így ok?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Agar, 2018.05.07 06:45

@Warlock: mit oldana meg a válság? Miért lenne jó, ha előbb jönne? Kérlek, fejtsd ki.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2018.05.06 16:56

"Szerinte az előttünk álló visszaesés nem lesz ugyanakkor olyan mértékű, mint a 2008-2009-ben tapasztalt, azonban jóval hosszabb ideig fog tartani."

Igen... ezen a véleményen vagyok én is már régóta. De mikor jön már?? Minél tovább húzzuk, annál fájdalmasabb lesz, és akkor a nemcsak hosszú lesz, de a mértéke is a 2008-2009-eséhez lesz közeli.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html