A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,51 százalékos emelkedéssel zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 8,4 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott az előző napi záráshoz képest.

A befektetők nap közben az amerikai munkanélküliségi adatra vártak. Az adat nem lett kedvező, így a részvényárak felfelé mozdultak, ugyanakkor a dollár nem gyengült, inkább erősödött - mondta Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. befektetési szolgáltatások igazgatója az MTI-nek. A magyar börze - a lengyellel együtt - fél százalékos emelkedésével alulteljesített az európai tőzsdék 1,5-2,0 százalékoz emelkedéséhez képest. A nap nyertese a BÉT-en az OTP volt.

Gyakorlatilag mindenütt erősödtek a tőzsdeindexek a gyenge tengerentúli munkaerő-piaci adatok hatására. A BÉT-en pénteken a vezető részvények közül az OTP és a Magyar Telekom erősödött, míg a Mol és a Richter gyengült. az OTP árfolyama meghaladta a 7400 forintot, a magyar bankpapír ára utoljára 2008-ban volt ilyen magas szinten - mondta Rácz Balázs, az Erste Befektetési Zrt. technikai elemzője az M1-en.

A Mol 30 forinttal, 0,17 százalékkal 17 220 forintra csökkent, 734,5 millió forintos forgalomban.

Az OTP részvények ára 99 forinttal, 1,35 százalékkal 7416 forintra erősödött, forgalmuk 6,1 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 4 forinttal, 0,93 százalékkal 436 forintra nőtt, forgalma 888,7 millió forint volt.

A Richter papírok árfolyama 3 forinttal, 0,05 százalékkal 5720 forintra esett, a részvények forgalma 646,9 millió forintot ért el.

A BUMIX 1828,24 ponton zárt pénteken, ez 10,87 pontos, 0,60 százalékos csökkenés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Jelentős plusz záráskor Nyugat-Európában

Régen nem tapasztalt nagy növekedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók pénteken. A londoni FTSE-100 2,21 százalék, a frankfurti DAX-30 1,42 százalék, a párizsi CAC-40 pedig 2,31 százalék pluszban fejezte be a napot.

Elemzők szerint a befektetők derűlátását erősítette egy délután ismertetett vártnál gyengébb havi amerikai foglalkoztatási adat. Ennek alapján minimálisra csökkent annak az esélye, hogy akár már szeptemberben kamatot emel az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. A kamatszint a legújabb elemzői várakozások szerint decemberben növekedhet először tavaly december óta.

Európai tőzsdezáráskor - 17.30-kor - az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 1,41 dollár (3,10 százalék) emelkedéssel 46,87 dolláron állt.

Ugyanekkor New Yorkban a DJIA tőzsdemutató 0,45 százalék, az S&P mutató 0,37 százalék, a Nasdaq pedig 0,40 százalék erősödést jelzett csütörtöki záróértékéhez képest.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!