A hongkongi tőzsde vezető indexét jegyző Hang Seng bejelentette, hogy kivette a China Enterprises névre keresztelt indexének részvénykosarából az Evergrande ingatlanfejlesztő vállalatot - írja a CNBC. Ezzel egyidejűleg bevették a pakkba a JD internetes kiskereskedőt és a Netease vállalatot, az internetes és mobiltelefonos játékok legnagyobb kínai fejlesztőjét. A változtatások december 6-án lépnek életbe.

Az indexszolgáltató nem indokolta meg, miért dobta ki az Evergrande papírját az 50 részvényt tartalmazó China Enterprises indexből. Erre valószínűleg nincs is szükség, ugyanis az ingatlanfejlesztő egy ideje komoly fizetési nehézségekkel küszködik, szeptemberben arra figyelmeztette befektetőit és a piacot, hogy csődbe mehet.

Azóta sikerült némi készpénzt összeszednie leggyorsabban lejáró tartozásai kifizetésére, ám az S&P Global Ratings tőzsdei szakcég a múlt héten azt jelentette, hogy még mindig fennáll a lehetősége, hogy az Evergrande fizetésképtelenné válik.

A JD részvényei a kosárba kerülés hírére két százalékkal erősödtek a hétfői kereskedésben, a Netease papírjainak ára három százalékkal ment feljebb. Az S&P Global Ratings szerint a JD üzleti modellje jól illeszkedik Kína nyomás alatt lévő kiskereskedelmi szektorához. Az online áruház lekörözte versenytársait a koronavírus-fertőzése újabb felpörgése idején. A cég jelentős összegeket fektetett háttérinfrastruktúrájának fejlesztésébe, ami szintén megtérül. JD árbevétele évi 18 százalékos ütemben nőhet a következő másfél-két évben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!