Az Evergrande, a világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztője, több mint 300 milliárd dollárnyi kötelezettséggel küzd, amelyből 19 milliárd dollár nemzetközi piaci kötvény. Utóbbi azért fontos, mert a társaság a belföldi kifizetéseket úgy ahogy, de eddig hozta, viszont külföldre vagy egyáltalán nem, vagy a határidőket követő türelmi szakaszban utalt csak. Kínában az ingatlanbefektetések népszerűek a lakosság körében, sokan nyugdíjmegtakarításként használják, így az állam eddig is inkább a belföldi fizetéseket követelte meg.

Azonban az Evergrande szeptember óta tartó kálváriája mostanra megfertőzte a kínai ingatlanszektort: azóta sorra derült ki a tőzsdén jegyzett cégekről, hogy hasonló gondokkal küzdenek. A Kasia, a Fantasia és a Shimao Group Holdings is egyre többször hagyja kiegyenlítetlenül a kötvényhozam-fizetési kötelezettségeit.

Csütörtökön viszont az Evergrande ismét megúszta, hogy a türelmi idő legvégére fizessen egy kötvénycsomagra. A Clearstream nemzetközi klíringcég ügyfelei megkapták az Evergrande által kibocsátott három dollárkötvény lejárt kamatfizetését - közölte csütörtökön a tartozásrendező szóvivője a Reuters szerint.

A legutóbbi kifizetések egy szerdán lejárt 30 napos türelmi idő végén történtek, és az elmúlt hónapban harmadszor fordult elő, hogy a vállalat veszélyesen közel került a fizetésképtelenség kimondását jelentő határidőhöz. A kötvények összesen több mint 148 millió dollárt tettek esedékessé. 

A fizetés elmulasztása a vállalat hivatalos fizetésképtelenségét eredményezte volna, és a többi Evergrande dollárkötvényre vonatkozó, kölcsönös fizetésképtelenségre vonatkozó rendelkezéseket váltott volna ki, súlyosbítva a világ második legnagyobb gazdasága felett fenyegető adósságválságot.

Bár a fejlesztőnek sikerült elkerülnie a közelgő katasztrófát, az ország 5 000 milliárd dolláros ingatlanszektorának gondjainál nem látható enyhülés, sőt, az adóssághegy egyre csak nő.

Bankárok és elemzők azt mondták a Reutersnek, hogy Peking szilárdan kitart az ingatlanfejlesztők túlzott hitelfelvételének megfékezésére irányuló politikája mellett, még akkor is, ha az iparág likviditási válsága közepette finanszírozási kiigazításokat hajt végre.

Az Evergrande-nak december 28-án több mint 255 millió dollárnyi kamatszelvényt kell kifizetnie. Más hazai hitelezői nyomást gyakorolnak rá, és a fojtogató finanszírozási válság több száz lakásprojektjet sodort veszélybe.

Az Evergrande után a Kaisának van a legtöbb offshore adóssága a kínai fejlesztők közül, és a héten a hitelezők segítségéért könyörgött. Csütörtökön és pénteken összesen több mint 59 millió dollárnyi szelvényfizetés esedékes, mindkét esetben 30 napos türelmi idővel. A Kasia helyzete annyiban még rosszabb, hogy már belföldi kifizetéseket is elmulasztott. Egyelőre nem tudni, hogy a csütörtökön lejáró tételeket elutalta-e a cég.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!