A kínai állam képviselői kedden találkoznak a dollárban nagy denominált adósságot felhalmozó ingatlancégekkel, hogy felmérják a teljes kibocsátási volumenüket és a fizetési képességeiket, miközben egyre nagyobb aggodalomra ad okot a likviditás hiánya. A Modern Land az Evergrande és a Fantasia Holding Group után, amely nem fizetett lejáró, Kínán kívüli kötvénykuponjára. A cég azt közölte, hogy "váratlan likviditási problémák" miatt nem fizette vissza a hétfőn lejáró 12,85 százalékos szenior kötvények tőkéjét és kamatait.

Az elmaradt kifizetés napokkal azután történt, hogy a kisebb fejlesztő cég elvetette azt a tervét, hogy befektetői hozzájárulást kérjen kötvénye lejáratának három hónappal történő meghosszabbításához, mondván, hogy ez nem szolgálja a vállalat és az érintettek érdekeit.

A Fitch hitelminősítő a hónap elején "B"-ről "C"-re csökkentette a Modern Land besorolását a kötvényfeltételek megváltoztatására irányuló kérelem után, mondván, hogy a lépést problémás adósságcserének tekinti.

A fejlesztők "egytől egyig" nem teljesítenek - mondta egy kínai magas hozamú adóssággal foglalkozó befektető a Reutersnek. Szerinte már annyira válságos a helyzet a kínai ingatlanszektorban, hogy "a kérdés mindig az, hogy ki lesz a következő?"

Ebben a hónapban a Fantasia Holdings Group nem teljesítette egy lejáró dollárkötvénye lejáratát, ami fokozta az aggodalmakat a nemzetközi adósságpiacokon, amelyeket már amúgy is felborzoltak az Evergrande kötelezettségmulasztásai miatti aggodalmak.

Az Evergrande, amely a múlt héten épphogy elkerülte a fizetésképtelenség hivatalos kimondását, több mint 300 millió dollárnyi tartozást halmozott fel, ráadásul pénteken van egy újabb fontos fizetési határideje. 

Az ingatlanfejlesztők részvényei kiterjesztették veszteségeiket, amit az ingatlanadó bevezetésére vonatkozó kínai tervekkel kapcsolatos aggodalmak is rontottak. Ez pedig lerántotta a főbb indexeket is az országban: a kínai CSI 300 ingatlanindex 2,8%-ot, a Hang Seng Mainland Properties index pedig 4,3%-ot esett. A Hang Seng index 0,4%-kal csökkent, míg a kínai CSI300 index 0,3%-ot veszített.

A Modern Land 2022. februári 11,8%-os kötvénye 1,6%-os veszteséggel, a névértékhez képest több mint 80%-os diszkonttal, mintegy 1,183%-os hozammal ment csak el a Duration Finance adatszolgáltató szerint.

A China Evergrande részvényei több mint 4%-os mínuszban fejezték be a napot. Elektromos járművekkel foglalkozó részlegének részvényei 6,75%-os csökkenéssel zártak, miután korábban 5,8%-kal emelkedtek, köszönhetően annak, hogy a fejlesztő közölte, az elektromos járművekkel foglalkozó üzletágának növekedését helyezi előtérbe.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!