A jüan nemzetközi valutakereskedelemben lévő változata, a renminbi 7,3098 dollár/dollár szintre süllyedt hétfőn. A kínai fizetőeszköz 2010-es kereskedésének kezdete óta nem látott mélypontot jelent a szint. Ez azután történt, hogy a Sanghajban kereskedett belföldön használt jüan 14 éves mélypontra gyengült, miután a múlt heti pártcsúcson nem történt változás, Hszi Csin-ping marad az ázsiai ország elnöke, így marad a szigorú karantén-intézkedésekre építő Covid-politika, dacára a leállások okozta gazdasági károknak.

A jüanra azért is nyomás nehezedik, mert az agresszív kamatemelésbe kezdő Federal Reserve várhatóan folytatja november 2-i ülésén is a szigorítást. Az amerikai-kínai kötvényhozamok közötti különbség növekedése pedig azzal fenyeget, hogy kiáramlik a külföldi tőke a kínai gazdaságból. A Kínai Népi Bank hétfőn véget vetett a jüanárfolyam folyamatos rögzítésének, ami annak jele, hogy a vasárnap véget ért kommunista pártkongresszus után mérsékli a valuta támogatását. 

A Bloomberg múlt heti felmérésére válaszoló 30 jüan-kereskedő mintegy 90 százaléka azt prognosztizálta, hogy a Kínai Népi Kommunista Párt kongresszusa után enyhíteni fogja a szigorúan rögzített árfolyamot. A megkérdezettek fele azt is mondta, hogy a jüant egy éven belül 7,4 vagy akár 7,5 dollárra nyomják, és csak 10 százalék látja, hogy 7,25 körül marad a jüan.

A renminbi volt a feltörekvő ázsiai országok legrosszabbul teljesítő valutája hétfőn, míg a jüan 14 éves mélypontra esett a dollárral szemben.

Strukturális gondok vannak a kínai gazdaságban

A valutagyengülés a kínai offshore ingatlankötvények visszaesését követi, amelyek az ország egykor jövedelmező, dollárban denominált, magas hozamú adósságának nagy részét teszik ki. Ezek a kötvények a tavalyi év második felében az ingatlanspekuláció elleni pekingi szigorítás következtében több tucat helyi fejlesztőt késedelembe ejtettek a kamat- és tőketörlesztéssel kapcsolatban.

Az idén már ötször kamatot emelő amerikai jegybank és a lassú gazdaság megmentése érdekében a monetáris politika lazítására irányuló nyomás alatt álló, de a kínai jegybanki politikát lazítani kívánó, lemondó Kínai Népbank közötti eltérés további csapást mért az ingatlankötvényekre. A befektetők igyekeztek megszabadulni a kínai kötvényektől, hogy a világ legnagyobb gazdaságában jobb hozamú eszközökre váltsanak.

Sok nemzetközi kötvénybefektető átértékeli egész Kína-stratégiáját az ország bizonytalan kilátásai miatt, amelyet Peking nulla kamatláb-politikája és a magánszektorba való beavatkozás nyomaszt – értékelte a Financial Times korábban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!