A Kínai Értékapapír Szabályozó Bizottság közzétett egy ütemtervet arra, a jövőben milyen sorrendben tervezik lehetővé tenni a külföldiek tulajdonszerzését az ország pénzügyi szektorához tartozó egyes cégekben, illetve az országban forgalmazott pénzügyi termékek megvásárlását hogyan teszik elérhetővé számukra. A januárban életbe lépő intézkedések fokozatosan teszik lehetővé, hogy a külföldiek részesdést vásárolhassanak határidős termékeket kibocsátó cégekben, befektetési alapokban, illetve értékpapír kereskedő cégekben.

Egyes olyan cégek esetében, ahol eddig a külföldiek csak kisebbségi tulajdonosok lehettek, engedélyezik a többségi tulajdonrész megszerzését is. Az Invesco nevű vagyonkezelő cég közleményben dicsérte meg a kínai hatóságok lépését, az ugyanis szerintük növeli a versenyt és ezáltal jobb szolgáltatásokat fog majd a piac kínálni Kínában ebben a szektorban - írja a CNBC.com.

Az amerikai-kínai kereskedelmi háború során az egyik amerikai részről megfogalmazott fontos kritika az volt, hogy a kínaiak adminisztratív eszközökkel állítanak akadályokat a külföldiek kínai cégekben történő részesedés vásárlásai előtt. Emiatt az amerikai cégeknek sokszor komoly nehézségekbe ütközik az állami kézben lévő kínai cégekkel felvenni a versenyt. A most bejelentett lépések úgy tűnnek, hogy az amerikai nyomásra születtek meg kínai részről, azonban az igazság az, hogy Kína már korábban elkötelezte magát pénzügyi szektorának fokozatos liberalizációja mellett. Ez nem csoda, hiszen a külföldi tőke megjelenése sokat segíthet saját pénzügyi szektorának fejlődésében is - írja a portál összefoglalója.

A kínai állami hírügynökségnek nyilatkozó Yanghui Cao, a Nanhua Futures Research Institute helyettes vezetője szerint a liberalizációval nemzetközibbé válhatnak az ország határidős piacai, s ezáltal nőhet azoknak nemzetközi súlya is. Nem utolsósorban az árupiaci termékek szempontjából nem mindegy, hogy hol dől el ezen termékek nemzetközi ára. A nemzetközi szereplőknek relatíve nagyobb tapasztalata van a derivatív termékekkel való kereskedésben és ezek beengedése növeli a versenyt is.

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök tavaly szeptemberben már azt mondta, terveik szerint három éven belül már lehetnek olyan teljes jogosultsággal és teljes külföldi tulajdonban lévő cégek, amelyek az ország pénzügyi szektorában tevékenykednek. Júliusban azt is mondta, hogy a brókercégek, befektetési alapkezelők és az életbiztosítók esetében már jövőre visszavonhatják a korlátozásokat.

Ami igazán figyelemreméltó, hogy milyen erőltetett ütemben hajtják végre a tervben szereplő lépéseket. Ez azt mutatja, hogy a kereskedelmi háború komoly nyomást gyakorol a kínai vezetésre - mondta Tianjun Wu, a The Economist Intellgience Unit szakértője a portálnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!