Kizöldült Európa

Bár a napot több európai tőzsde is mínuszban kezdte a nap végére ledolgozták a veszteségeiket és pluszban zárták a hét utolsó napját.
NAPI, 2013. január 4. péntek, 18:29
Fotó: Napi.hu

A piacmozgató hírek közül ki kell emelni az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed csütörtöki döntését, mely szerint a pénzügyi válság közel öt évvel ezelőtti kirobbanása óta először jelét adta annak, hogy rendkívül laza monetáris politikáján végre szigorítani fog. A pénteki hírek között az Egyesült Államok munkaerő-piaci statisztikája volt a legfontosabb: az amerikai gazdaság 155 ezer új munkahelyet hozott létre a mezőgazdaságon kívüli szektorokban és 7,8 százalékon maradt a munkanélküliségi ráta, ez pedig nagyjából megegyezik az elemzők várakozásaival. Ugyancsak fontos hír volt, hogy decemberben tovább javult a hangulat az amerikai szolgáltató szektorban, így az ISM szolgáltatói indexének értéke 54,7 pontról 56,1 pontra emelkedett, míg a konszenzus 53,5 pont volt. Az 54,7 pontos érték tízhavi csúcsnak számít. Mindemellett az európai beszerzési-menedzser index is nőni tudott, igaz nem a piac által várt mértékben.

Mindezek a hírek végül pluszba lökték a főbb európai tőzsdéket, így a londoni FTSE-100 0,71, a frankfurti DAX 0,25, míg a párizsi CAC-40 0,24 százalékos pluszban zárt. Jó napja volt a perifériaindexeknek is: a madridi IBEX-35 0,39, a milánói FTSE-MIB pedig 0,3 százalékkal tudott erősödni a napi kezdőértékéhez képest.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK