A pénzemberek úgy döntöttek, megmentik a világot

A klímaváltozás elleni harcban rendre az államok szerepét hangsúlyozzák, de valójában minden a cégeken múlik. Most 35 ezer milliárd dollárnyi tőke intett be a legnagyobb kibocsátóknak, és ennek még érdemi hatása is lehet.
Szabó Dániel, 2019. december 29. vasárnap, 13:19
Fotó: Getty Images

Ha a klímaváltozás elleni harc egyetlen eredményt fel is tud mutatni 2019-ben az az, hogy a közvélemény egyre kisebb része kérdőjelezi meg az emberi tevékenység és az éghajlatváltozás közötti kapcsolatot. Tíz év alatt szépen lassan a fejlett világban elfogadták, hogy valóban változásra van szükség, hogy a Föld lakható maradjon a következő száz évben.

December elején tartották meg a madridi klímacsúcsot, ahol a világ országainak szakértői és vezetői tanácskoztak a teendőkről. Bár egyre nagyobb a társadalmi nyomás, hogy az államok lépjenek szintet a kibocsátás visszaszorításával, és tegyenek intézkedéseket a környezetkárosító termelési módok ellen, Madridból érdemi eredmények nélkül utazott mindenki haza.

Viszont más fontos szereplők meglépték azt, amire kevesen számítottak: nagy befektetők, minősítő cégek, hedge-fundok jelentették be, hogy nem finanszíroznak foszilis energetikai beruházásokat. Az idén az egyik legfontosabb ilyen mozgalommá a Climate Action 100+ nevű befektetői kezdeményezés vált. Ennek célja, hogy a világ legnagyobb üvegházhatású gázokat kibocsátó cégeit összefogja, és ezek vállalásokat tegyenek a káros tevékenységük fokozatos leépítésére. A száznál is több tag között vannak azok a vállalatok, amelyek az éves globális ipari kibocsátás kétharmadát teszik ki - derül ki a The Conversation összefoglalójából.

Náluk is fontosabbak azok a szereplők, akik a befektetői oldalról csatlakoztak a kezdeményezéshez. Mostanra már több mint 370 befektető része a Climate Action 100+-nak, amelyek összesen 35 000 milliárd dollárnyi vagyont kezelnek, ezek pedig kijelentették, hogy már nem finanszíroznak olyan cégeket, amelyek nem tesznek kellő lépéseket a klímaharcban.

A szervezeten kívül is ébredeznek a piaci szereplők: a Moody hitelminősítő intézet a közelmúltban elkezdte lerontani azoknak a cégeknek a státuszát, amelyek a foszilis üzemanyagokkal foglalkoznak. Így tettek például az ExxonMobillal is, amely esetében a rontás kilátásba helyezését azzal magyarázták, hogy a társaság bevételei várhatóan csökkennek majd, miután egyre több nemzet kezdi büntetni az üvegházhatású-gázok kibocsátását.

A Goldman Sachs nagyberuházási bank pedig kijelentette, hogy felhagy minden olyan pénzügyi tranzakcióvak, amely akár csak közvetlenül is, de a sarkvidéki olajkitermelést támogatja.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2019.12.29 18:37

Ez a klímaharc egy totális bullshit. Klímaváltozás mindig is volt, van és lesz is, mert ez egy ciklikus természeti jelenség, aminek asztronómiai okai vannak, és nem az emberiség okozza. A széndioxid pedig egy hasznos gáz, mert jelenlétében a növények gyorsabban növekszenek, és kevesebb vizet fogyasztanak. Ez olyannyira így van, hogy néhány növénytermelő az üvegházakban széndioxid generátorokat telepít, mert jól ismerik ezt a jelenséget. A széndioxid az élet alapja, mert a fotoszintézis révén a növények ezzel állítják elő az oxigént, amit belélegzünk. Sok hülye, ezt már gyerekként az általános iskolában tanultam. A széndioxid légköri koncentrációja kb. 0.04% (!!), és ennek csak töredéke származik emberi tevékenységből. Javarészt a természet maga termel széndioxidot az elpusztult szerves anyagok elbomlása révén. A pénzembereken a teljes elhülyülés jele mutatkoznak. Ám legyen, mutassanak jó példát: dobják el a magán repülőgépeiket, a luxus autóikat, a mobiltelefonjaikat, a számítógépeiket, a konyhai berendezéseiket, a ruhájukat, a kozmetikumaikat, a gyógyszereiket, és még millió mást, amiben fosszilis nyersanyagokból származó komponensek vannak. Ja és ne lélegezzenek, mert széndioxidot bocsátanak ki. Amúgy nagy szivességet tesznek majd olyan pénzintézeteknek, amelyeknek nem ennyire hülyék a vezetőik, és a helyükre lépnek. Ha meg a befektetőik kezdik majd faképnél hagyni őket, akkor ne csodálkozzanak.
Egyébként pedig jobb lesz, ha befogják a pofájukat. 2008-ban éppen ez a csürhe volt az, aki a pénzügyi válságot kirobbantotta, mert loptak, csaltak, hazudtak és értéktelen, fedezet nélküli értékpapírokkal, kötvényekkel cspták be a befektetőiket, szóval jobb lesz ha mélyen kussolnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lan691, 2019.12.29 16:35

A CO2 összkibocsájtásnál kina az elsö az usa a második.
Viszont talán reálisabb a kép, ha az egy lakosra juto kibocsájtást nézzük, itt kina messze nincs az elsök között az nemcsak az usa bocsájt ki egy lakosra többször annyi CO2 t mint kina, de az EU jó pár tagállama is megelözi öket, pl Németország,Lengyelorsszág, Èsztország.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2019.12.29 14:47

ez marhaság, a co2 emisszió elleni küzdelem reménytelen szélmalomharc.

az eu a globális co2 kibocsátás 5% át adja csupán, tehát szart sem ér az, hogy európa sanyargatja magát, miközben a világ többi része semmit sem tesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2019.12.29 14:01

Ezek a felelősségteljes pénzemberek - szokás szerint - más szerszámával verik a csalánt.

Lemondanak talán a magánrepülőikről, vagy a hajóikról, sofőrjeikről, páncélozott autóikról? Netán lemondanak a metánkibocsátásukról - a CO2 kibocsátásukról nem is beszélve (ez lenne az igazi klímavédelem)?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.12.29 13:44

1., A pénzemberek először úgy döntöttek, tönkreteszik a világot.
2., A pénzemberek úgy döntöttek, hogy vészhelyzetet kiáltanak, hogy megmenthessék a világot
3., A pénzemberek úgy döntöttek, jó drágán megmenthessék a világot, mint a nesztlé:
megkenik az országok vezetőit, hogy az vízkészletét adják át a NESTLÉ kezelésébe, amelyik meg jó drágán adja el azt a lakosságnak.
És ezt sokmillió vagy milliárd hülye ember beveszi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html