Újabb nagy dobás készül Németországban

A Knorr-Bremse, a világ legnagyobb fékrendszereket gyártó cége részvénykibocsátásra és frankfurti tőzsdei bevezetésre készül. Ez lehet a második legnagyobb ilyen tranzakció idén a német piacon.
Lovas-Romváry András, 2018. szeptember 19. szerda, 11:42
Fotó: Napi.hu

A Siemens Helthineers és eleji részvénykibocsátása és tőzsdei bevezetését követően hasonlóan nagy léptékű tranzakció készül a német tőkepiacon. A Financial Times értesülései szerint még az idén bevezetné a frankfurti tőzsdére részvényeit egy nyilvános részvénykibocsátást követően a fékrendszereiről ismert technológiai vállalat, a Knorr Bremse.

Az 1905 óta zárt társaságként, magánkézben lévő Knorr tavalyi árbevétele elérte a 6,2 milliárd eurót. Bár egyelőre nincsenek hivatalos információk arról, hogy milyen árazás mellett tervezik eladni a részvényeket a brit lap tranzakciókhoz közeli forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a cég értékét 8 és 12 milliárd euró közé árazhatja a kibocsátás. A Magyarországon két gyárat is üzemeltető Knorr piacvezető a sűrített levegős fékek, a haszonjárművek és a vasúti kocsik piacán. Előbbi piacon 42, utóbbin 50 százalékosra saccolják részesdésüket globálisan.

Klaus Deller, a cég élén 2015 óta álló vezérigazgató elmondása szerint a részvénykibocsátás jó alkalom lehet arra is, hogy a cég nevét az eddigi Knorr Bremséről (a Bremse németül féket jelent) megváltoztassák, az ugyanis nem tükrözi azt, hogy a cég globálisan vezető szerepet tölt be a mobilitási technológiák iparágban és kész kihasználni az ott uralkodó trendeket a két fő területen, az autóiparban és a vasúti technológiák terén. Az új név elmondása szerint Knorr Mobility lehetne.

A kibocsátás során a cég nem tervez tőkét bevonni, hanem fő tulajdonosa, Heinz Hermann Thiele és lánya adná el tulajdonrészének egy jelentős hányadát. Thiele az egyik leggazdagabb német, a Bloomberg becslése szerint magánvagyona eléri a 11 milliárd eurót.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK