A Nemzetközi Valutaalap arra figyelmeztet, hogy komoly veszélyek rejlenek abban, hogy a befektetők - például nyugdíjalapok - egyre nagyobb mértékben használnak különböző, a részvénypiaci volatilitáson alapuló egzotikus pénzügyi termékeket. Ez a Valutaalap szerint eddig ismeretlen kockázatokat rejt magában, s azzal fenyeget, hogy komoly megrázkódtatást okoz a pénzügyi piacokon - írja a Financial Times.

Tobias Adrian, a szervezet Pénz- és Tőkepiaci Osztályának vezetője a lapnak elmondta, a befektetők egyre nagyobb kockázati étvágya és a hozamvadászat arra készteti a szereplőket, hogy egyre komplexebb termékeken keresztül érjenek el hozamot.

Az alacsony hozamok és az alacsony volatilitás kombinációja megkönnyítette a befektetők számára, hogy nagy tőkeáttételű pozíciókat alakítsanak ki a hozamok növelése érdekében. Az elmúlt időszakban azt tapasztaljuk, hogy jelentősen megnőtt az ilyen típusú termékek iránti kereslet - tette hozzá.

A részvénypiaci volatilitás évtizedes mélypontra süllyedt és ott is ragadt. A Chicago Board Options Exchange voltilitás indexe, a VIX 10 körüli értéken jár, szemben a historikus átlagnak számító 20-as értékkel - írja a lap. Mivel rengeteg olyan pénzügyi modell, amely figyelembe veszi a részvénypiaci kockázatokat a VIX-szel méri azt, ezért ez az ilyen modellekben a piaci kockázat alul-becsléséhez vezethet - véli az IMF. Ez pedig azt eredményezi, hogy sok piaci szereplő a kívánatosnál nagyobb pozíciókat vesz fel. Egy hosszabb időszakon át tartó megugrás a volatilitásban eladási hullámot indíthat el több strukturált termék alapjául szolgáló eszköz piacán is, ami felerősítheti egy piaci sokk hatásait - mondta Adrian.

A brit pénzügyi lap szerint az elmúlt időszakban egyre több nyugdíjalap és biztosítótársaság fektet egyre kockázatosabb eszközökbe, hogy valamilyen típusú hozamot tudjon produkálni befektetőinek. Sokan már olyan biztosítási szerződéseket  és opciókat írnak ki, amelyek egy esetleges piaci összeomlás ellen védenek. Itt a kiíró akkor veszít, ha valóban bekövetkezik egy komolyabb tőzsdei áresés.

Az IMF szerint a volatilitás alapú termékekbe fektetett tőke nagysága mára elérte az 500 milliárd dollárt, ez másfélszer magasabb a három évvel korábbi értéknél.

Marko Kolanovis, a JPMorgan vezető makro, derivatív és kvantitatív stratégája nemrég közölt egy összeállítást arról, hogyan generálhatnak az ilyen stratégiák automatikus eladási hullámot a piacokon. Szerinte a volatilitáson alapuló kockázatelemzési módszerek azt eredményezik, hogy a nagyon drága, ugyanakkor alacsony volatilitású eszközökbe emiatt egyre többen fektetnek, anélkül, hogy figyelembe vennék az azok árában rejlő lefelé mutató kockázatokat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!