Komoly rekord dőlhet meg, ha ez folytatódik

Donald Trump választási győzelmét követően megugrottak globálisan az inflációs várakozások, s ez lejtőre küldte a kötvény árfolyamokat. Ha ez így marad, két hét alatt annyit esnek a kötvények, amire 26 éve nem volt példa - írja a Bloomberg.
Napi.hu, 2016. november 18. péntek, 13:41
Fotó: Reuters

A kötvényárfolyamok világszerte esésnek indultak Donald Trump választási győzelmét követően, s ha ma nem állnak talpra, akkor 26 év óta a legnagyobb kéthetes mínuszt hozhatják össze a Bloomberg összesítése szerint. A globális kötvények árfolyamát követő Bloomberg Barclays Global Aggregate Index 4 százalékot esett a választás óta, ekkora csökkenésre 1990 óta nem volt példa két hét alatt. Tegnap Janet Yellen Fed elnök csak olajat öntött a tűzre, amikor kijelentette, hogy a következő amerikai kamatemelésre viszonylag hamar sor kerülhet.

Trump igazi komoly változást hozott. Én már egy ideje pesszimista vagyok a kötvényekkel kapcsolatban, de ez a mostani esés nagyobb annál, mint amit vártam. Ez igazán durva volt - kommentálta a fejleményeket Park Sung-jin, a 7,6 milliárd dollárnyi vagyont kezelő Mirae Asset Securities szakértője. Szerinte ugyanakkor ez a mostani eladási hullám olyan heves volt, hogy most már jöhetne benne egy kis pihenő, mielőtt 2017-ben ismét emelkedésnek indulnának a hozamok.

Az amerikai törvényhozás előtt tartott beszédében Janet Yellen kiemelte, az amerikai gazdaságban az új munkahelyek keletkezése egészséges ütemben folyik, s az infláció felfelé kúszik, így a Fed közel áll ahhoz, hogy ismét kamatot emeljen.

Trump választási ígéretei között a vállalati adók csökkentése és a következő 10 évben 500 milliárd dollárt elérő infrastrukturális beruházások is szerepeltek. Ha ezek megvalósulnak, annak gyorsabb gazdasági növekedés, de gyorsuló infláció is az eredménye lehet. A most látott kötvénypiaci folyamatok egyértelműen az emelkedő inflációs várakozások következményei.

Michael Kusma, a Morgan Stanley globális kötvényosztályának befektetési igazgatója ugyanakkor úgy véli, Trump programjának vannak olyan részei, amelyek ezzel ellentétesen hatnak. Ilyenek a protekcionista megnyilvánulások, amelyek alapján arra lehet számítani, hogy korlátozza a Kínával és más országokkal folytatott kereskedelmet. Ez pedig a növekedés ellen hathat, s gátolhatja a hozamok elszabadulását. Rövid távon szerinte most már elérték a hozamok csúcsukat, de később, ismét könnyen felfelé indulhatnak - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK