Év végére megint helyreáll minden, nagyot lehet keresni

A JPMorgan vezető amerikai stratégája szerint év végére visszaemelkedhetnek az árfolyamok oda, ahol a járvány okozta zuhanás előtt jártak. Ehhez az kell, hogy sikeresek legyenek a koronavírus-kitörés elleni intézkedések és gyorsan érkezzenek a gazdasági segélycsomagok.
Lovas-Romváry András, 2020. március 23. hétfő, 15:54
Fotó: Reuters - képünk illusztráció

Jó nagyot estek pénteken is az amerikai részvénypiacok, miután a Goldman Sachs elemzői elálltak becslésükkel arra vonatkozóan, hogy mekkora rombolást végezhet a járvány az amerikai gazdaságban. A befektetési bank szakértői úgy vélték, hogy a második negyedéves amerikai GDP akár 24 százalékkal is eshet éves szinten. A pénteki esést követően az S&P 500-as részvényindex 2304 ponton zárt, ami már több mint 30 százalékkal alacsonyabb február végén elért csúcsánál.

Azonban vannak optimista vélemények is a gazdaság és a részvénypiac kilátásaival kapcsolatban. A JPMorgan vezető amerikai részvénystratégájának a véleménye szerint ugyanis az S&P 500-as részvényindex már akár idén év végén, jövő év elején visszatérhet a korábban látott rekord magas szintekre, ha az Egyesült Államoknak sikerül kezelnie a járvány kitörését és eközben gyorsan sikerül előrelépnie a gazdaságélénkítő csomag ügyében. Szerinte az index 2021 elejére elérheti a 3400 pontos értéket, ez jó 45 százalékos emelkedést jelentene a mostani szinthez képest.

Valószínűbb a hozamok pozitivitása

Az S&P 500-as index esése a csúcshoz képest március 12-én lépte át a 20 százalékos, az általános definíció szerint a medvepiacot jelentő mértéket. A tőzsdei árfolyamok azóta is csak néhány napos szüneteket tartanak a nagyobb esések között, ahogy világszerte egyre országban áll le az élet a vírus terjedését meggátolni kívánó kormányzati intézkedések miatt, s egyre több cég áll le a termeléssel. Eközben természetesen a cégektől várt idei eredmények nagysága is meredek esésnek indult.

Dubravko Lakos-Bujas szerint figyelembe véve azt, hogy a globális részvénypiacok már 30-50 százalékot estek csúcsaik óta, és hogy a befektetői pozicionáltság egyre kedvezőbbé válik, asszimetrikussá vált a részvények hozamprofilja, a hozamok pozitívvá válásának valószínűsége szignifikánsan magasabb a következő egy évre, mint a negatív hozamoké.

Ahhoz, hogy ez a forgatókönyv megvalósulhasson, az amerikai kormányzatnak azonnal egy jelentős pénzügyi csomaggal kell előállnia. Az amerikai törvényhozás jelenleg is tárgyal egy hatalmas, a Fehér Ház által javasolt mentőcsomagról, azonban ennek feltételek nélküli elfogadásába a demokraták eddig nem mentek bele. Ők ugyanis garanciákat akarnak arra nézve, hogy a segélycsomag valóban az arra rászorulóknál landol és a cégek a munkahelyek megtartása helyett nem sajátrészvény-vásárlásra, vagy osztalékfizetésre költik.

Lukas-Bujas szerint ha viszont nem sikerül záros határidőn belül megegyezni a csomagról, az további kapitulációt eredményez majd a részvénypiacon, s ez különösen sújthatja az indexben nagyobb súllyal szereplő momentumrészvényeket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2020.03.24 12:46

@Warlock:
Koszi az eszreveteleket, majd 10 ev utan "politikai emigracio" (a nyugdij einstand utan mar nem tekintettem demokracianak magyarorszag allamformajat) utan, kivancsi leszek a te helyesirasodra.

O tovabbra is 1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2020.03.24 11:50

@atombandi: Kedves atomO1G!

1) Vegyél ékezetes billentyűzetet, ha már magyar fórumokon kommentelsz (99.5%-ban hülyeségeket), agyatlan migráns.

2) "Biztos en lakok olyan helyen, "

Lakom... legalább tanulj meg az anyanyelveden helyesen írni, sötét bunkó...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2020.03.24 11:46

@Nyugatos_szolasszabadsag:
Biztos en lakok olyan helyen, ahol mindig valahogy mukodo koncepciokat latok. Te meg a kollegaid meg valami elavult multszazadi rendszerben eltek. De kerdezd meg tole egy honap mulva, hogy mi ujsag. Gyanitom atveszik az alternativ oktatasi anyagokat, kibasszak a poroszosnak csufolt oktatasi rendszert a szemetdombra, mikozben magyarorszagon meg a kiralyvalasztas ceremoniajaval vannak elfoglalva.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nyugatos_szolasszabadsag, 2020.03.24 11:26

@atombandi: "A nyugati iskolakban mar sokkal nagyobb a kreativitas, alternetiv oktatatasi metodusok is leteznek, kesz online anyagokkal, sorban allnak az oktatasi intezmenyek, hogy kiprobaljak nekik melyik felel meg a legjobban."

Német kolegám szokott panaszkodni, hogy teljes fejetlenség van a mostani kényszertávoktatásban náluk. Sokszáz oldal (abszolút nem interaktív) anyagot kiküldenek a diákoknak, amit a szülőknek ki kell nyomtatniuk (persze csak ha van nyomtatójuk, ha nincs, akkor cumi), aztán próbálkoznak valami házifeladat adással, meg számonkéréssel, de egyáltalán nem tudják jól belőni a lehetőségeket, hogy mi mennyi időbe telik és mi fér bele a gyerek napjába, vagy mi nem.

Szóval ismételten szó sincs róla, hogy nyugatabbra kolbászból lenne a kerítés, csak te kelted megint itt a hangulatot feleslegesen, a magyarokat mocskolva.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2020.03.24 11:00

@zappara:
Azert vannak tanarok, akik mashogy oldjak meg, mint az olvasd el, es valaszolj erre a 3 kerdesre. Lof@szt sem tudnak a dogotalis oktatasrol, nekik attol digitalis, hogy szamitogepen csinaljak a diakokkal otthonrol ugyanazt, amit addig az iskolaban. Pont a modszertani valtozastol lesz digitalis, nem a kerdezz-felelek fele okorkodestol.

Nyugi, nemcsak magyarorszagon nem talaljak az utat, csak gondolom ott a vaskalapos baromkodas megjobban beszoritja az oktatokat. A nyugati iskolakban mar sokkal nagyobb a kreativitas, alternetiv oktatatasi metodusok is leteznek, kesz online anyagokkal, sorban allnak az oktatasi intezmenyek, hogy kiprobaljak nekik melyik felel meg a legjobban. Magyaroszag meg meg ott tart, hogy emailben kuldik a feladatokat, meg onjelolt tanarnok otthon bohockodnak egy ferden felcsavarozott tabla elott, az oktatas illuziojat keltve streamelnek, de senki nem nezi. Igy nehez lesz barmit is oktatni.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html