Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyelőre nem tervezi az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt., hogy emeli a lakossági állampapírok kamatát. Legutoljára kedden hirdetett új sorozatot a központ Egyéves Magyar Állampapírból (1MÁP) és Féléves Magyar Állampapírból (FMÁP), és mindkét állampapírnál maradt a 2,5, illetve 2 százalékos éves kamat.

Pedig az elmúlt hetek értékesítési adatai alapján a lejáratokat már nehezen vagy egyáltalán nem képes megújítani az államadósság-kezelő, FMÁP-ból az idén bő 1,5 milliárd, 1MÁP-ból pedig 76 milliárd forinttal kevesebbet jegyeztek le a meghirdetettnél. Az ÁKK azonban nem aggódik.

Az 1MÁP lejáró állományában még jelentős volt a nem-magánszemély tulajdon, a magánszemélyek által birtokolt állományt azonban sikerült megújítani, sőt még növekedett is

- érveltek a Napi.hu-nak.

Való igaz, az ÁKK csak tavaly áprilisban zárta ki végleg a rövid lakossági állampapírok vásárlói köréből a nonprofit intézményeket és az önkormányzatokat. A helyhatóságok és az alapítványok, egyházak kihasználták tavaly a lehetőséget, az előbbiek januártól áprilisig több mint 173 milliárd, az utóbbiak 96 milliárd forinttal növelték a rövid lejáratú állományukat. Ha ez nem újul meg, nagyjából 270 milliárd forinttal csökkenhet a rövid lakossági állampapírok volumene.

Kompenzálni kell a kiesést

Az ÁKK-nak azonban az a célja, hogy 2019 folyamán nettó 800 milliárd forinttal növelje a lakossági papírok állományát, ezért ezt a kiesést kompenzálnia kell. Az 1MÁP és az FMÁP vonzerejét eközben az is csökkenti, hogy a kamata az inflációval sem veszi fel a versenyt, hiszen tavaly decemberben 2,7 százalékos átlagos áremelkedést mértek.

Folytatódik a nem túl sikeres Bónusz Magyar Állampapírok (BMÁP) értékesítése is március végéig. A háromféle sorozatot tavaly év végéig összesen 5,3 milliárd forintnyi fogyott el, holott az ÁKK sorozatonként 50 milliárd forintnyit hirdetett meg a 4-10 éves kötvényekből, amelyek kamata az egyéves diszkontkincstárjegyek (dkj) aukciós hozamát követi. Ez utóbbi viszont alacsony, jelenleg is 0,3-0,4 százalék között van, így a kötvények kamata az idén 2,8-3,5 százalék körül alakulhat majd.

Ezt veszik alapul

Ennél kedvezőbb kamatot fizetnek majd a Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP), amelyeknek a kamata a mindenkori inflációt követi. Az infláció pedig nő, tavaly átlagosan 2,8 százalékos volt, az idei kamatfordulóknál ezt veszik majd alapul, ennek megfelelően 3,9-6,8 százalék közötti kamattal számolhatnak majd a befektetők. Jelenleg kétfélét lehet jegyezni ebből az állampapírból, az egyik egy 2024-ben lejáró sorozat, amelynek a kamata februárban ugrik majd meg 4,1-ről 4,5 százalékosra, a másik pedig egy 2021 augusztusában kifutó kötvény, amelynél augusztusban emelkedik a kamat 3,5-ről 3,9 százalékra. Ez utóbbi állampapír még most péntekig vásárolható meg.

Azonban nem biztos, hogy érdemes. Az ÁKK szerdán hirdette meg az új, 2022-ben lejáró sorozatot, amelynél a kamatprémium 1,4 százalékos lesz, vagyis magasabb, mint a 2021-ben lejáró sorozaté. Az induló kamat is ennek megfelelően 4,2 százalék. Az új PMÁK-ot hétfőtől lehet majd jegyezni. A kisbefektetők egyébként a PMÁP-ot kedvelik a legjobban az utóbbi időben. Tavaly év végén már 2576 milliárd forintnál is nagyobb összeg volt ebben az állampapírfajtában.

A legutóbb meghirdetett, az év eleje óta értékesített Kétéves Magyar Állampapír (2MÁP) kamata 3,25 százalékos. Egy hároméves lejáratú kötvény kamatozását nem lenne célszerű ennél alacsonyabbra tenni, ha érdemi értékesítési eredményt szeretne elérni az ÁKK. A 2MÁP kamata egyébként most emelkedett 0,25 százalékponttal. Tavaly júliusig csupán 2,5, azt követően pedig 3 százalékos kamatot fizettek ezek az állampapírok.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!