Piaci összefoglaló - 2013.10.17.

Hosszas egyeztetések után végül sikerült megegyezésre jutnia az amerikai politikusoknak a költségvetési vitában-, illetve az adósságplafon megemeléséről. Bár a tengerentúli piacok nagyot emelkedtek szerdán a formálódó megállapodás felé közeledve, csütörtökön ismét borús hangulatban indult a kereskedés, miután az USA döntéshozói bár elhárították a közelgő csőd lehetőségét; az eredmény csupán átmeneti jellegűnek mondható, így a végleges -a piacok számára is megnyugtató- megoldás továbbra is várat magára.

A csupán ideiglenes politikai alku részleteinek megemésztése után a dollár jelentős gyengüléssel reagált, miután a befektetők olvasatásban a kormányzat leállása nyomán lassuló gazdaság-, valamint a továbbra is fennálló költségvetési bizonytalanság nagyobb eséllyel köthetné meg az amerikai jegybankárok kezét a 'tapír előcsalogatása' során, azaz a Fed alighanem továbbra is fenntarthatja majd a kötvényvásárlási műveleteit; s nem kizárt, hogy a többlet-stimulus csökkentése csupán jövőre kezdődhetne meg.

Nem kizárt, hogy a QE-program mérséklése már Janet Yellenre, a Fed következő elnökére hárul
Kép: Admiral Markets

US

Tizenötezerrel kevesebben, 358ezren regisztráltak munkanélküli ellátásért az USA-ban az október 12-ével lezárult héten, míg a korábbi adatközlést 374ezerről 373ezerre korrigálta a munkaügyi tárca. Az elemzők 335 ezres értéket valószínűsítettek.

A korábbi hetek torzító hatásai mellett a kormányzat részleges leállása is hozzájárult a segélykérelmek számának növekedéshez; így bár a szezonalitás hatásait jobban megszűrő kérelmek négyhetes mozgóátlaga 11 750 fővel 336 500-ra emelkedett; a következő hetek egyik izgalmas témája -a kormányzat újraindulásával párhuzamosan- a segélykérelmek számának esetleges újabb csökkenése lehet majd.

Kép: Admiral Markets

Az előzetes várakozásokkal szemben többen regisztráltak munkanélküli ellátásért az Egyesült Államokban Forrás:tradingeconomics.com

Devizapiaci kitekintés

Az amerikai kormányzat tizenhatodik napja tartó leállását követően, az adósságplafon megemelésének határideje felé közeledve jutottak kompromisszumra a tengerentúli döntéshozók. A szenátus, majd a képviselőház által elfogadott előterjesztés értelmében a szövetségi költségvetés finanszírozása immár január 15-ig biztosított, míg az adósságplafont február 7-ig emelték meg.

Bár a javaslat szerdai elfogadásához közeledve jó hangulatban zártak a tengerentúli börzék, azonban a határidő árnyékában megszülető átmeneti alku részleteinek megemésztését követően a piacokra ismét borús hangulat köszöntött, hiszen a megoldás csupán ideiglenes, így a végleges költségvetés elfogadásának december közepére kitűzött határideje felé közeledve újra előállhatna a politikai patthelyzet lehetősége.

Az átmeneti megállapodás-, valamint az ismét fellángoló költségvetési problémák gazdasági növekedésre gyakorolt kedvezőtlen hatásait latolgatva újra a Fed stimulus tervezett csökkentése felé fordult a piacok figyelme: a dollár pedig heves csökkenéssel reagált kora délelőtt a QE-program esetleges hosszabb fenntartásának lehetőségére.

 

Szerdán este publikálták a regionális Fed-bankok gazdasági helyzetértékeléseit tömörítő Bézs Könyvet. A vizsgált 12 körzetből nyolc körzetben nem változott jelentősen-, míg négy körzet esetében kismértékben lassult a gazdasági növekedés. A közzététel szerint a lakossági fogyasztás -nagyobb részben a növekvő gépjármű-értékesítések által hajtva- óvatosan bővült; ugyanakkor az ingatlanpiac kedvező tendenciái ellenére is több körzetben is kedvezőtlenül ítélték meg a felfelé kúszó jelzáloghitel kamatokat.

A Bézs Könyv által vázolt 'szerény és közepes' növekedés-; a Fed leendő, erősen stimulus-párti elnöke-, valamint a rövid távon továbbra is fennálló költségvetési bizonytalanság alighanem ismételt kivárásra késztetheti majd a Fed nyíltpiaci bizottságát 2013 folyamán. A QE-program fenntartása-, illetve az eddigieknél elnyújtottabb kivezetése pedig a zöldhasú teljesítményére is rányomta bélyegét a csütörtöki kereskedés első felében: a dollár-index 1%-os süllyedésével párhuzamosan az EURUSD 1,3655 felett is megfordult délelőtt.

A dollár gyengélkedése mellett újabb pozitív adatközlés segítette a kábelt, csütörtökön. A gépjármű- és üzemanyag-értékesítéseket is magukban foglaló kiskereskedelmi eladások a korábbi hónap 0,8%-os visszaesése után 0,6%-os emelkedésről számoltak be szeptemberben, felülteljesítve a 0,4%-os várakozásokat. Év/év alapon a várt 2,0% helyett 2,2%-os volt a bővülés üteme, míg a brit statisztikai hivatal tájékoztatása szerint a bővülést leginkább a megugró bútor-értékesítések segítették. A GBPUSD jegyzése 1,6115-ig kapaszkodott csütörtökön, kora délután.

Kép: Admiral Markets

A vártnál gyorsabban bővült a brit kiskereskedelmi forgalom szeptemberben Forrás: tradingeconomics.com

A délutáni piaci összefoglaló teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el.
Ha részvényindexekkel vagy devizapárokkal kereskedne: esetleg további kérdése van; a jobb oldali mező kitöltését követően, a feliratkozásra kattintva munkatársaink felveszik önnel a kapcsolatot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!