Leminősíthetik a Molt

Leminősítési vizsgálat alá vette a Molt az S&P az INA-ügyre hivatkozva.
MTI-Eco, 2013. október 11. péntek, 17:04
Fotó: Napi.hu

Negatív kihatású osztályzati felülvizsgálat alá vette a Mol "BB plusz" szintű hosszú távú vállalati adósi besorolását pénteken a Standard & Poor's, a horvát INA olajvállalatban meglévő részesedés körüli fejleményekkel indokolva a döntést. A cég egyfokozatú leminősítést helyezett kilátásba az INA-részesedés eladása vagy a horvátországi működési környezet romlása esetére.

A nemzetközi hitelminősítő pénteken Londonban közölte: a negatív felülvizsgálat tükrözi azt a várható hatást, amelyet a 49 százalékos INA-részesedés részbeni vagy teljes eladása gyakorolna a magyar cégre. A Standard & Poor's az indoklásban közölte azt is, hogy az osztályzati vizsgálat a Mol horvátországi működési környezetének lehetséges romlásából eredő hatásokat szintén figyelembe veszi.

Erőteljes jelzés

A negatív figyelőlista a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban a negatív kilátásnál erőteljesebb jelzés az érintett adósosztályzat leminősítésének lehetőségére.

A Standard & Poor's a döntés indoklásában felidézte, hogy a magyar kormány felkérte a Molt az INA-részesedés eladásának megfontolására. Az S&P felidézte azt is, hogy a horvát hatóságok európai elfogatóparancsot adtak ki a Mol elnök-vezérigazgatója ellen.

A fejleményekhez fűzött pénteki elemzésében a hitelminősítő hangot adott annak a véleményének, hogy ha a Mol eladná INA-részesedését, akkor jelentősen növekedne a "gyenge magyar gazdasággal" szembeni kitettsége. Ilyen körülmények közepette a Standard & Poor's valószínűleg nem tartaná fenn a "BB" magyar szuverén hosszú távú adósosztályzatnál jelenleg egy fokozattal jobb besorolást a Molra - áll az elemzésben.

A hitelminősítő közölte: újraértékelheti a magyar szuverén besorolás és a Mol osztályzata közötti egy fokozatnyi különbséget abban az esetben is, ha romlana a Mol horvátországi működési környezete, és így csökkennének a fölrajzilag kiterjedt tevékenység előnyei a magyar cég szempontjából.

A Standard & Poor's elemzői szerint a működési környezet romlása bekövetkezhet például különböző adóféleségek kivetésével, a működési kondíciókat megváltoztató új előírások vagy engedélyezési eljárások bevezetésével, vagy  olyan szabályozási módosítások révén, amelyek korlátozzák a Mol horvátországi jövedelemtermelő képességét.

A Mol INA-részesedésének csökkentése jelentősen szűkítené a Mol-csoport tevékenységének földrajzi kiterjedtségét, és ellentétben állna a magyar cég korábbi terjeszkedési stratégiájával. Az INA adja a csoport összesített tartalékainak és termelésének 36-38 százalékát, emellett a csoport két olajfinomítóját is a horvát cég ellenőrzi - áll a Standard & Poor's pénteki elemzésében.

Csökkenő sokszínűség

A hitelminősítő közölte: ha arról értesül, hogy a Mol nagy valószínűséggel csökkenti tulajdonosi részesedését, akkor a magyar szuverén osztályzat szintjével azonos besorolást állapíthat meg a magyar olajipari cégre, ami a Mol besorolásának egyfokozatú leminősítését jelentené. E döntést a Standard & Poor's arra alapozná, hogy szűkül a Mol tevékenységének földrajzi sokszínűsége, és a hitelminősítő nem venné figyelembe azt sem, ha a Mol megfelelő juttatásban részesülne a 49 százalékos részesedés fejében - hangsúlyozza pénteki elemzésében az S&P.

A cég hozzáteszi: az INA-részesedés megtartása esetén is egalizálhatja a Mol-besorolást a magyar szuverén osztályzattal, ha úgy ítéli meg, hogy a horvátországi működési környezet jelentősen romlott.

A Standard & Poor's tavaly novemberben rontotta az addigi "BB plusz"-ról egy fokozattal a jelenlegi "BB"-re a hosszú futamidejű magyar hazai és külső államadósság besorolását. A cég ugyanakkor stabilra javította a magyar osztályzat addigi negatív kilátását, vagyis levette a napirendről a magyar szuverén adósosztályzat további leminősítését.

Az S&P nem sokkal később még azt közölte, hogy az akkori szuverén leminősítés nem érinti a Mol besorolásait és azok kilátását. A cég így továbbra is stabil kilátású "BB plusz" adósosztályzattal tartotta nyilván a Molt.

A stabil kilátás helyébe lépett pénteken a Mol osztályzatára bejelentett negatív kihatású felülvizsgálat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bogyu, 2013.10.28 11:27

@lauda: "Nézz azért utánna, az idei évben is mennyit fizetett be az állam kasszába."

Megtörtént.
A részvények utáni osztalék az idén 11,6 milliárd forint, a vételár hitele után fizetett kamat csaknem 20 milliárd. Ez most rendesen növekedni is fog, mert lecserélték az alacsony kamatozású IMF hitelt magasabb kamatozású szabadpiaci hitelre.
Miután folyamatosan nő az államháztartás hitelállománya a kamatfizetési kötelezettség - magasabb szinten - fennmarad, évente bukunk 15-18 milliárdot.

Okos ember így gazdagszik! DDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antifreemaison, 2013.10.28 09:57

Mindegy ,hogy ki mit minősít ,nem hitelesek már régóta :

."..A kutya ugat ,a karaván meg halad..."...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.10.28 08:24

@lauda: Mondtam én bármi ilyesmit?

Olvasson és ne a saját elkpzeléseit akarja belemagyarázni az én szövegeimbe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

halacska39, 2013.10.28 07:28

A kilencvenes évek elején még kilencszázvalahány ft-ért lehetett MOL részvényt jegyezni,ami utána a parketten sokáig 1000-1200ft körül forgott. Egy-két kommentelő ember logikáján haladva a papírt akkor lehetett volna 20000ft-on is kibocsájtani:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2013.10.28 06:01

@bogyu: szerinted a szocialistá a liberálisokkal karőltve jó áron adták el a MOL-t????

Nézz azért utánna, az idei évben is mennyit fizetett be az állam kasszába.

Akárhova is minősítik le a MOL-t , míg nyereséget termel kit érdekelnel a minősítők!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html