Leminősíthetik Magyarországot - itt vannak a hatások

Főleg a vállalati kötvénypiacot, az államkötvények közül pedig a hosszabb lejáratokat érintené kedvezőtlenül, ha valamelyik hitelminősítő rontana Magyarország besorolásán. Az ÁKK szerint a befektetők többségénél nincs eladási kényszer a befektetési besorolás elvesztése miatt.
NAPI, 2011. október 27. csütörtök, 07:16
Fotó: Napi.hu

Az elmúlt időszakban számos elemzés, utalás jelent meg arról, hogy a nagy hitelminősítők októberben aktuális felülvizsgálata során valamelyikük - leggyakrabban az S&P-t említik - a befektetésre ajánlott kategória alá, közkeletű nevén a bóvli, vagy junk kategóriába rontaná Magyarország adósi besorolását. (Ezt a nemzetgazdasági miniszter egy lapinterjúban reális veszélynek nevezte.) A Napi Gazdaság Online egy ilyen lépés lehetséges piaci hatásiról kérdezett szakértőket, piaci szereplőket.

Egy londoni nagybank név nélkül nyilatkozó elemzője úgy véli, főleg a kötvénypiacon lehet hatása egy ilyen lépésnek, amelynek mértéke attól függhet, hogy a magyar kötvények befektetőinek mekkora hányadánál kizáró ok a "junk" minősítés. A szakértő szerint a fejlődő piaci kötvénybe fektetők nagy részénél ez nem feltétel, vagyis a szabályok miatt nem kell tömegesen piacra borítaniuk a magyar kötvényeket egy leminősítés esetén sem. Emlékeztetett, hogy amikor Magyarország a befektetésre ajánlott kategóriába került annak sem volt túl nagy pozitív hatása.

Az ÁKK szerint a többségnél nem lenne eladási kényszer

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) lapunknak nyilatkozó illetékesei szerint azoknak a befektetőknek, akik a válság után újraindult kötvénypiacon az elmúlt másfél évben még a BBB negatív outlook besorolásnál vásároltak magyar kötvényt, számolniuk kellett azzal, hogy BB lesz Magyarország minősítése. Azok a befektetők, akikkel az ÁKK munkatársai találkoztak, döntő többségben emerging alapokba vásárolnak, vagyis nem érzékenyek a minősítés változására.

Az 1300 milliárd forintnyi ezévi növekményt (ennyivel nőtt a külföldiek által birtokolt állampapír-állomány) vásárlók nagy részét adó végbefektetők nem fognak mozdulni egy ilyen lépés hatására. A többi kötvényvásárlás spekulatív célú, vagy devizaswap mögötti fedezet, vagy célját tekintve carry trade ügylet fedezete lehetett, ezeknél esetleg lehet egy kisebb megingás, de ez nem a minősítéstől függ, hanem attól, hogy van-e igény a carry trade-re.

Az ÁKK szakértői egy ilyen negatív hitelminősítői lépés esetén számolnak negatív hatásokkal, de semmiképp nem várnak olyan jellegű eladási hullámot, mint 2008-2009-ben, hiszen akik az utóbbi időben léptek be a magyar kötvénypiacra, számolniuk kellett ezekkel a kockázatokkal.

Inkább a hitelminősítőket minősíti

Horváth István az Unicredit vezető elemzője szerint főleg a forint reagálna érzékenyen egy ilyen lépésre, valamint a hosszabb kötvényben és a swapokban lehet megugrás, de ő sem számít drasztikus eladási hullámra. A szakértő ugyanakkor nem tartja valószínűnek a leminősítést, ahogy fogalmazott, "nem nulla az esélye, de nagyon kicsi".

A kockázati felárunk már nem is olyan biztos, hogy nőne, hiszen most is nagyon magas. Horváth emlékeztetett, hogy Magyarország jelenleg a hetedik legkockázatosabb ország a világon a CDS árazások alapján, ami már számos kockázatot tartalmaz. Ez azonban sokkal inkább a hitelminősítés bizonytalanságait jelzi, mintsem Magyarországét: az egész rating iparág keresi a viszonyítási alapot. Azt sem tudjuk, hogy mihez kell viszonyítani, az a biztos adós, aki visszafizeti a tartozást, vagy az, aki az értékét megőrzi.

Az elmúlt két évben relatív különbség a német hozamfelárhoz képest csökkent, - 2009-ben a német 20 pont alatt, a magyar 600-on, most ők 90-en mi 515-ön állunk - mivel időközben a fejlett Európába vetett bizalom erodálódott. Ezt jó mutatja, hogy míg a csehek 125 pontos CDS-nek örülhetnek, az osztrák kockázat nagyobb, 150-en áll.
Ugyanakkor pozitív, hogy elég sokáig el vagyunk látva finanszírozással és egyelőre magas a devizatartalék, ami jelenleg 4-5 hónapnyi importra elegendő miközben a befektetők 3 hónapnál kezdenek el aggódni.

Horváth szerint nagyobb problémát jelenthetne a hosszabb távú hatás, a felárak magasan ragadhatnak és nehezebb lesz ledolgozni, ha az ország jó felé halad is, mivel a befektetői percepciót nehezebb átállítani.

A vállalati kötvénypiac a gyenge láncszem

Éppen ellenkező véleményen vannak az Aegon Alapkezelő szakértői, mind a leminősítés valószínűségét, mind a hatásokat nézve. Lapunknak nyilatkozva elmondták, nagy valószínűséggel 2011 végéig leminősítik Magyarországot, ám a lépésnek leginkább rövidtávú hatásai lesznek: ez egy-két nap és néhány hét közötti időszakot jelent. Közép- és hosszú távon viszont kevésbé tartanak negatív következményektől, éppen azért, mert Magyarország már most is bóvlinak van árazva.

Egy átminősítés a bóvli kategóriába a vállalati kötvénypiacot nagyon negatívan érintené, míg a szuverén adósság-piacon nem különül el a befektetői és az ez alatti minősítés, pontosabban emiatt nem lenne "deskváltás", nem kellene kidobni a magyar kötvényeket az adott portfólióból. Az Aegon emiatt sem számít éles reakcióra és tömeges likvidálás sem várható, mint történt 2008-ban.

Legnagyobb kérdés az adósság 2012 végéig történő megújítása, ami már így is nagyon drága, de egy leminősítés erre még rátehet egy lapáttal.

Így reagálna a részvénypiac

A lehetséges részvénypiaci hatásokat vizsgálva elmondható, hogy az OTP eleve nyomott árfolyama miatt rövid távon sem lehet olyan heves reakció a bankpapír piacán, viszont a bank finanszírozását rontaná az emelkedő forrásköltségen keresztül.

Az Aegon szerint a bankpapír viszonylag gyenge szereplését sokkal inkább a végtörlesztés sztori okozza, mint egy leminősítéstől való félelem.

A többi magyar blue chipnek a gyenge forint még jót is tesz, versenyképességüket növeli, hiszen bevételeik jelentős része származik külföldről. Az OTP-nek viszont, és az FHB-nak is Magyarország a fő piaca, vagyis a gyengébb forint nem jelent segítséget.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Vazulneni, 2011.10.28 10:02

@oldwiseman: A 40 évével tudhatná hogy abból az 1000 emberből akinek a halálát kívánja kb: 1001 ártatlan kisember lenne ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vazulneni, 2011.10.28 09:35

@oldwiseman: Maga az a fajta "ember" aki azt hisz hogy attól lesz jobb a világ hogy legyilkoljuk ember társainkat, szomorú hogy annyi áldozat után is vannak még ilyenek.
Én mindig mikor előjönnek ezzel a "tetszettek volna forradalmat csinálni" demagóg dumával azt kívánom hogy annak családjával kezdjék, aztán mikor egyedül maradt kíváncsi leszek hogy tapsikol a tisztító tűznek!
Kár hogy pont a Vajdaságban nem járt tizen-egynehány éve, vagy Szarajevóban ..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oldwiseman, 2011.10.27 22:20

Ja és még valami; '56-ban senki nem moralizált azon, hogy a forradalom - majd azt követően a megtorlás- mennyire véresre sikeredett, hanem tették az emberek a dolgukat, azaz tetszettek forradalmat csinálni, "csak" azért, hogy más, hogy jobb legyen, mint a rákosiérában. Felesleges volt-e a véráldozat? Szerintem, normális ember ma nem mondhatja azt ebben az országban, hogy igen!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oldwiseman, 2011.10.27 22:15

@Vazulneni: Igenis normális vagyok! Nem tudom, hogy hallott-e már arról, hogy revolúció nélkül nincs evolúció,azaz sajnos kell néha gyújtani 1-1 tisztítótüzet, hogy megtisztulhassunk. Ja, hogy ez néha-néha áldozatokkal jár, igen, kétségtelen, hogy vannak áldozatok. a kérdés csak az, hogy az elmúlt 20 év szarakodásának mennyi felesleges áldozata lett, azaz hány ember halt meg élete teljében, illetve hány milió gyerek nem született meg, mert magára valamit is adó, intelligens ember nem b@szik össze gyerekeket a nagy semmire, a zűrzavarra, a kiszámíthatatlanságra. Persze, a cigány az más, azok futószalagon gyártják a sok kis bűnöző utánpótlást, többek közt az ő esztelen támogatásuknak isszuk most a levét! Ja, még valami; 40 éves vagyok,tehát végigéltem itt egyet,s mást, főként úgy, hogy igencsak nyitott szemmel járok-kelek és mindig is szippantottam magamba az információkat, nem úg, mint az "átlagmagyarok" legjava, akik csak úgy élnek egyik napról a másikra és úgy mennek el mellettük a történések, hogy halovány fingásuk nincs a dolgok mibenlétéről!Azért köszönöm, ha lefiataloz...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vazulneni, 2011.10.27 21:16

@oldwiseman: Normális maga? 1000 halott? Ha a maga családjából is lenne köztök biztos nem dobálózna ilyen könnyen a halottakkal, fiatal barátom! 1 halott is nagyon nagyon sok ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html