Londoni elemzők: az olcsó pénzre játszik a magyar kormány (bővített)

A magyar kormány kötvénybefektetői találkozói arra vallanak, hogy nem lesz IMF-megállapodás - vélik londoni elemzők.
NAPI, 2013. január 14. hétfő, 18:29
Fotó: Napi.hu

A magyar kormány által kezdeményezett nemzetközi kötvénypiaci befektetői találkozók arra vallanak, hogy legalábbis rövid távon nem valószínű új IMF/EU-megállapodás - vélekedtek az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. hétfői bejelentése után londoni pénzügyi elemzők. Az ÁKK közölte, hogy felkérte a BNP Paribas, a Citigroup, a Deutsche Bank és a Goldman Sachs pénzintézeteket kötvénypiaci befektetői találkozók megszervezésére Európában és az Egyesült Államokban a következő néhány hétben.

Timothy Ash, a Standard Bank felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza közölte: véleménye szerint a kezdeményezés azt is jelzi, hogy nem várható "azonnali" megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy új finanszírozási programról. A stratégia most valószínűleg inkább az, hogy "a lehető leghamarabb a lehető legnagyobb" piaci kibocsátást kell végrehajtani, "amíg olcsó a pénz" - tette hozzá Ash.

Az elemző szerint megvan annak a lehetősége, hogy amint befolyt a kibocsátás során felhajtott tőke, jelentős gazdaságpolitikai enyhítés következik, tekintettel a közelgő 2014-es parlamenti választásokra.

Timothy Ash szerint "a magyaroknak ki is kell találniuk valami nem szokványos módszert, hogy legyen valamennyi növekedés", mivel különben a kilátások nem sok esélyt mutatnak a gazdasági növekedésre az idén.

Az elemző hangsúlyozta, hogy formálisan egyelőre nem közvetlenül kibocsátási célú bemutató körútról van szó, de a megbízott bankok valószínűleg nagy értékű kibocsátást próbálnak majd elérni.

Matolcsyt "egyáltalán nem fogadnák jól" a piacok

A várható piaci környezettel kapcsolatban Ash annak a véleményének adott hangot, hogy ha Simor András MNB-elnököt, akinek márciusban jár le a mandátuma, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter követné a jegybank élén, azt a piacok "egyáltalán nem fogadnák jól".

Fitch: nem lesz IMF-megállapodás, Magyarország visszatér a nemzetközi közvénypiacra

A szuverén magyar kötvénykibocsátás előtti IMF-megállapodásra most már más nagy londoni házak sem számítanak.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő kiemelte, hogy Magyarország tavaly jórészt a forintkötvény-piaci kibocsátások emelésével finanszírozta a lejáró devizakötelezettségeket, mivel a magyar kormány akkor még meg akarta várni az új elővigyázatossági IMF-megállapodást, mielőtt megjelent volna egy új devizakötvény-kibocsátással a piacon.

Az IMF-megállapodás esélyei azonban mára "elhalványultak", és a Fitch Ratings várakozása most már az, hogy Magyarország 2013 elején visszatér a nemzetközi kötvénypiacra, ha változatlanul fennállnak a kedvező kondíciók - áll a hitelminősítő hétfői londoni elemzésében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

homer11, 2013.01.14 22:34

@szkiita: miért? mert a fed pénznyomda lenyomta a magyar hozamokat? az unorthodox gazdaságpolitika 2011. őszén indult be, az eredménye a ft árfolyamában és a kötvényhozamok elszállásában jól látható, és csak az imf-es tárgyalásos hazudozással sikerült megállítani az összeomlást. miközben 38 milliárdnyi devizatartalék volt már a jegybankban, 22 milliárddal több, mint 2008. őszé. mégis az imf téma került újra elő, hiába halmoztak fel ekkora tartalékokat, a pancser szektás csürhe még így is az imf-hez kellett forduljon. ennyit az unorthodoxiáról.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Looksha, 2013.01.14 22:29

@szkiita: Időt nyerni, vagy győzni nagyon nem ugyanaz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gybognarjr, 2013.01.14 22:25

Euró és más deviza kötvények kibocsájtása kockázattal jár. Az aktuális kamat nem számítható ki, mert az attól függ, hogy mi az átváltási összege a forintnak. Forint gyengülés semmi esetre sem használna, a kamat költségek pedig anélkül is magasak, a bowli besorolás ugyanis kizárja az institutional investor-t, csak magán személyek kockáztathatnak BBB+ alatti befektetéseket. A kibocsájtás költségei is kissé magasabbak mint az MNB k¨ltségei és azok a külföldi eladó bankok, tőzsde ügynökségek zsebébe folynak be, ami szintén kamat költség, up front! Saccra a minimum költségek és kamat kb. 6-6.5%-ot fog jelenteni, indulásként,?1.00=HUF310 esetén pedig 7.0%-ot. Drága pénz a mai piacokon, amikor az IMF 4.25%-on ad kölcsönt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.01.14 21:37

...'"Az IMF-megállapodás esélyei azonban mára "elhalványultak", és a Fitch Ratings várakozása most már az, hogy Magyarország 2013 elején visszatér a nemzetközi kötvénypiacra, ha változatlanul fennállnak a kedvező kondíciók - áll a hitelminősítő hétfői londoni elemzésében...."


...akkor győzött az Unortodox politika ! Lehet felfelé minősíteni!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html