Londonnak nem nagyon ment

Vegyes nyitás után vegyes eredménnyel, többségében nyereséggel fejezték be a napot pénteken a főbb európai tőzsdeindexek. Az európai zárást követően az amerikai indexek emelkedtek.
MTI-Eco, Napi.hu, 2016. március 18. péntek, 20:54
Fotó: Reuters

Pénteken a DAX 0,6, a CAC-40 0,4 százalékos nyereségben zárt, míg az FTSE-100 0,2 százalékot esett. A Stoxx Europe 600 indexe 0,3 százalékkal tudott erősödni. A periféria indexei közül a milánói FTSE MIB pár ponttal a csütörtöki záróérték fölött zár, míg a madridi IBEX-35 0,8 százalékos nyereséget ért el.

Az európai tőzsdék zárásakor a Brent nyersolaj ára 0,6 százalék nyereséget mutatott, a WTI nyersolajé pedig az előző napi záróárfolyamra húzódott vissza. A Brent nyersolajat akkor 41,78 dolláron, a WTI nyersolajat 40,20 dolláron jegyezték hordónként.

A Brent nyersolaj 42 dollár, a WTI 41 dollár feletti árat is elért pénteken. A Brent a negyedik, a WTI pedig már sorban az ötödik hete erősödik. Pénteken így már sor került az elért árfolyamnyereség lefölözésére is. A kitermelés befagyasztásának lehetőségét először megszellőztető hírek megjelenése óta az olaj ára több mint 50 százalékkal emelkedett már a februárban elért 12 éves mélyponthoz képest.

Az arany ára 0,99 százalékkal unciánként 1252,50 dollárra csökkent.

Amerika jó erőben

Az európai tőzsdezárást követően a tengerentúlon emelkedtek a vezető indexek. A Dow 0,7, az S&P-500 0,4, a Nasdaq 0,5 százalékkal erősödött. Elemzők megfigyelése szerint a pénteki árfolyam-erősödés elsősorban az eddig lemaradó részvények felzárkózásának köszönhető. Ilyenek voltak például az egészségügyi és gyógyászati ágazat, valamint a pénzügyi terület.

Az S&P-500 indexben képviselt tíz gazdasági ágazatból hétnek emelkedett az indexe, a legnagyobb mértékben, egy százalékkal a pénzügyi ágazaté. A Bank of America és a JPMorgan árfolyama egyaránt három százalékkal erősödött.

Az amerikai vállalatok bevételét eddig leginkább a dollár ereje vetette vissza. Ez a hatás azonban a jövőben valószínűleg enyhülni fog. A Fed legutóbbi kamatdöntő ülésén tanúsított "galamb" hozzáállása jelentősen gyengítette a dollárt a főbb devizákkal szemben. A WSJ 16 devizából képzett dollárindexe például tavaly június óta a legalacsonyabb szintre esett csütörtökön.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK