Manipulálta a piacot az Erste-vezér? Vizsgálat indult a bank ellen

Az osztrák pénzügyi felügyelet (FMA) vizsgálatot indított az Erste Bank ellen – írta a Reuters. Ennek kapcsán azt próbálják megállapítani, hogy szabályosan könyvelte-e eddig CDS-portfólióját a pénzintézet, illetve hogy a múlt heti profitfigyelmeztetés kiadása előtt félrevezette-e a befektetőket a társaság vezérigazgatója.
NAPI, 2011. október 18. kedd, 17:01
Fotó: Napi.hu

Az Erste október 10-én közölte, hogy idén 800 millió euró veszteségre számít a magyarországi rögzített árfolyamú végtörlesztések, az eurózónás kötvénykitettsége, illetve cds-portfólióján eszközölt leírások miatt. Utóbbi esetében a gondot az okozta, hogy a bank a múlt héten tért át a cds-ek származékos eszközként való könyvelésére, szemben a biztosítási követelésként csupán amortizációs értékvesztéssel történő nyilvántartással. Így az eszközök piaci értékre való átértékelése komoly mínuszt hozott.

A másik vizsgálat Andreas Triechlre vonatkozik, aki alig két héttel a profitfigyelmeztetés előtt egy interjúban közölte, a magyarországi végtörlesztések dacára tarthatóak az idei profitcélok. A jelentős veszteséget kilátásba helyező bejelentésre két és féléves mélypontra zuhant az Erse részvényárfolyama, magával rántva a szektor többi szereplőjének jegyzését is. Az FMA azt szeretné feltárni, hogy a bankvezér elkövetett-e tiltott árfolyambefolyásolást, illetve a bank maradéktalanul eleget tett-e közzétételi kötelezettségeinek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK