Már nincs sok hátra a forintnak?

Utoljára szeptember elején látott szintre erősödött a reggeli kereskedésben a forint az euróval szemben. Bár a szakértők nem pesszimisták a magyar deviza kilátásaival kapcsolatban, azonban technikai szintek gátolhatják a további jelentősebb felértékelődést.
Napi.hu, 2013. október 11. péntek, 14:04
Fotó: Napi.hu

Egy hónapos mélypontja közeléből fordult a reggeli kereskedés során az euróű6forint keresztárfolyam. A tegnapi kedvező amerikai hírek, amely szerint elképzelhető az amerikai költségvetésről szóló vita közben az adósságplafon átmeneti megemelése, s ezzel hat hét haladékot kap a törvényhozás a kompromisszumos javaslatok kidolgozására és elfogadására, nagy rallyt indított el a kockázatosabb eszközök piacán, s ez jó hatással volt a forintra is.

A magyar deviza szeptember vége óta folyamatosan, kis lépésekben erősödik az euróval szemben, már átlépte a 200 napos mozgóátlagot is a forint számára kedvező irányban, s most, a támaszként szolgáló korábbi mélypontot teszteli 294-295 forint között.

A forint árfolyama elsősorban a nemzetközi hatásoknak köszönhetően tudott erősödni az elmúlt időszakban - emelte ki Suppan Gergyely, a Takarékbank vezető elemzője. Nem csak az amerikai kompromisszum támogathatja a kurzus, de jó hatással volt rá az, hogy szeptemberben a Fed mégsem nyúlt a kötvényvásárlásokhoz, nem csökkentette annak ütemét. Ráadásul az Obama elnök által Ben Bernanke utódjaként jelölt Janet Yellen személyében a piacok egy olyan új Fed elnököt várnak, aki alatt ha meg is történik a "tapering" (kötvényvásárlások ütemének csökkentése), az igen visszafogott ütemben fog lezajlani.

A forintot támogatják az európai fundamentumok is. Minden jel arra utal, hogy Európában bekövetkezett a pozitív növekedési fordulat, s ez húzhatja magával a régiós gazdaságokat is. Ez nem csak a forintra, de a zlotyra és a cseh koronára is kedvező hatással lehet. Persze a kockázatok megvannak - tett hozzá Suppan. Ilyen lehet, ha november elsején a devizahitelesek ügyében egy a vártnál durvább megoldási javaslattal állna elő.

EUR/HUF napos
Alfatrader

A forint grafikonján a legszembetűnőbb akadályt jelenleg az az emelkedő trendvonal jelentheti, amely immár öt éve meghatározza az árfolyam mozgását az euróval szemben. Ez az emelkedő trendvonal már többször megálljt parancsolt a forinterősödésnek az elmúlt években, s többször indult róla jelentősen forintgyengülés. A vonal most attól függően, hogy záróárakra, vagy a napon belül értékeket is figyelembe vevő grafikonra illesztjük nagyjából 291 és 292,5 forintos euróárfolyam között húzódik. Érdemes lehet figyelni, hogy viselkedik a kurzus, ha találkozik ezzel a trendvonallal.

Felülről viszont gátja lehet egy forintgyengülési hullámnak a korábbi, 296,5 forintos támaszból kialakult ellenállás, illetve a jelenleg valamivel 297 forint felett húzódó 200 napos mozgóátlag is. Így - hacsak valami durvább sokk nem éri a piacot - ebben a nagyjából 5-6 forintos sávban tűnik logikusnak az árfolyam mozgása a következő időszakban.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Archer58, 2013.10.13 03:09

@Fricibacsi:

Olvasni is szoktál, vagy csak szárnyal a fantáziád?

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 750 millió dollár értékben 7 éves dollárkötvényt bocsátott ki a nemzetközi tőkepiacon ? közölte a Thomson Reuters pénzügyi hírügynökség IFR adatszolgáltatása csütörtökön.
A kötvény hozama 410 bázisponttal haladja meg az amerikai dollárkötvény 2,16 százalékos referenciahozamát. A kibocsátás főszervezőjeként a Citigroup, a Deutsche Bank és a JP Morgan működött közre.
Az Eximbank tavaly decemberben indított 2 milliárd euró összegű nemzetközi kötvénykibocsátási programja keretében 2013 szeptember 24-én adott el 400 millió euró összegben 2019 februári lejáratú dollárkötvényeket. Azt megelőzően 2012. december 5-én 500 millió dollár összegű, 5 éves futamidejű kötvényt értékesített a hitelintézet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matuska63, 2013.10.11 19:15

@troll: Tudjuk előre jelezni nem lehet csak befolyásolni egy-két jól irányzott mondattal. Pl: Anti a keresztkérdések után bejelenti, hogy Ő akkor egy kiesebb Ft összeget átvált Euróra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi, 2013.10.11 18:42

"Már nincs sok hátra a forintnak"

Már ezt huhogják 3 éve.

Tavaly május óta már csődben kéne lennünk IMF hitel nélkül.

Közben fél Európa és az USA csődbe ment.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2013.10.11 17:55

ez marhaság, az árfolyamokat előrejelezni nem lehet.
olyan sok ugyanis a befolyásoló tényező,a pszichológiai faktor, hogy lehetetlenség ezeket mind számításba venni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci59, 2013.10.11 17:13

Elégedjetek meg a 298-al az nekem is még elmegy az importnál....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html