A világ legnagyobb olajexportőr országait tömörítő OPEC+ tagjai egy hónappal meghosszabbítják kitermeléscsökkentési megállapodásukat, írta meg a Bloomberg a tagországok delegáltjainak közlésére hivatkozva a hivatalos videokonferencia kezdete előtt - olvasható a hvg.hu cikkében.

A napi 9,7 millió hordónyi termeléscsökkentés így július végéig hatályban marad - eredetileg a megállapodás június végéig élt volna, utána már csak napi 7,7 millió hordó lett volna a csökkentés mértéke.

A megállapodás várható volt, az olajárak már a találkozó előtt emelkedni kezdtek - jegyzi meg a lap. A kitermeléscsökkentés-fenntartása ugyanis kínálat szűkülést jelent, miközben a kereslet világszinten kezd felfutni, ahogy egyre több ország indítja újra a gazdaságát.

Az elmúlt hónapokban hatalmas túlkínálat alakult ki az olajpiacokon, ami alaposan lenyomta a nyersanyag árát, negatív árra is volt példa.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!