Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Megtörtént a Növekedési Kötvényprogram (NKP) keretében az első olyan ügylet, amelyben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kötvényeket vásárolt. Az MNB a nem konvencionális monetáris politikai eszköztárát kiegészítve 2019 július elsejétől elindította a programot, amelynek célja a vállalati kötvénypiac likviditásának bővítésén keresztül a monetáris politikai transzmisszió hatékonyságának növelése.

A programban a jegybank 300 milliárd forint keretösszegben a meghatározott feltételeknek megfelelő, hazai székhellyel rendelkező, nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott jó minősítésű kötvényeket, valamint vállalatokkal szemben fennálló hitelkövetelések fedezete mellett kibocsátott értékpapírokat vásárolhat mind az elsődleges, mind a másodlagos piacon.

Az első kibocsátásról a Pannonia Bio Zrt. tett közzé információt a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. A társaság 15 milliárd forint értékben bocsátott ki tízéves futamidejű hitelpapírokat, amelyeket 2,4357 százalékos átlaghozammal jegyeztek le. A Pannonia Bio Zrt. BB+ minősítéssel rendelkezik, a kötvényeinek kamata a kibocsátáskor 115 bázisponttal haladta meg az ugyanilyen futamidejű állampapírokét, amelyek hozama most 1,29 százalék.

Tucatnál is többen

A jegybank honlapja szerint már 13 olyan cég van, amelyik megszerezte a megfelelő hitelminősítést ahhoz, hogy részt vegyen a programban, de hamarosan jöhet majd a 4iG is, amelynek a közgyűlése már megszavazott egy maximum 30 milliárd forintos kibocsátást. Legutóbb a Cordia ingatlanos csoport és a Tigáz gázszolgáltató szerezte meg a megfelelő besorolást. A programban 3-10 éves futamidejű kötvényekkel lehet részt venni, amelyek minimális minősítése B+.

Az MNB egy-egy kibocsátás maximum felét jegyzi le, a másodpiacon emellett még a sorozat 70 százalékáig vásárolhat hitelpapírokat. Egy-egy céggel szemben maximum 20 milliárd forint lehet a jegybanki kitettség. A programhoz szükséges hitelminősítést eddig egyebek között olyan cégek szerezték meg, mint a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgatóhoz köthető Bonafarm és Pick Szeged, a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus, de a 4iG is a felcsúti vállalkozó érdekeltsége. Garancsi István cége, a Market Építő és a Szíjj Lászlóhoz köthető Duna Aszfalt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!