Hajszálnyira van már csak az euró/forint árfolyam a 339-es szinttől. Hétfőn, egy nappal a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntő ülése előtt megállíthatatlanul esett egész nap a magyar fizetőeszköz. Az elemzők szerint az alapkamat kedden nem változik, 0,9 százalékos marad, és a piac sem emiatt küldte lejtőre a forintot.

Rossz a globális hangulat, ennek egyik áldozata a forint - mondja Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető elemzője. Benne van a pakliban az is, hogy a 340 forintos euró/forint árfolyamot eléri a kurzus a következő napokban. Kérdés, hogy a jegybank a további jelentős gyengülést mennyire tartja fontosnak az inflációs kilátások szempontjából.

Napokon belül, akár holnap is elérheti a 340 forintos lélektani határt a keresztárfolyam - mondja Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Az MNB az inflációs folyamatokat figyeli majd, nincs árfolyamcélja. Már második hete csökkenti a jegybank a forint likviditást nyújtó devizaswap-állományt, ez a monetáris politika normalizálása irányába történő apró lépésnek felel meg.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!