Alapvetően pozitív tapasztalatokat szereztek a Bank of America Merrill Lynch (BofA) elemzői, miután meglátogatták a régió jegybankjait. Úgy vélik, mind Magyarország, mind Csehország, mind Lengyelország gazdasága erősen növekedhet az idén. A magyar és a lengyel GDP növekedését 3,5 százalékosra várják idén, míg Csehország esetében 2,9 százalékos bővülésre számítanak - derül ki a befektetési bank elemzőinek összefoglalójából.

A növekedés motorjának elsősorban a belső fogyasztás felpörgését látják a szakértők, de szerintük a friss makroadatok alapján a beruházások is lendületet vesznek a régióban, elsősorban az uniós források lehívásának gyorsulása miatt. A bank elemzői szerint Magyarország a 2020-ig elérhető strukturális és beruházási támogatások 50 százalékára mutatott már be kész projekteket, a lengyeleknél ez az arány 20, a cseheknél 15 százalékos. Úgy vélik, a régió országai komoly erőfeszítéseket tesznek az uniós források minél előbbi, minél nagyobb arányú lekötése érdekében, hogy elkerüljék a brexitet követő időszakban várható bonyodalmakat e területen.

A látványos különbségek a régióban a jegybankok hozzáállásában tapasztalható - áll az elemzésben. A cseh jegybank ugyanis felkészült a korona erősödésére az korona/euró árfolyamküszöb eltörlését követően, s kész arra is, hogy szükség esetén kamatot emeljen. A BofA ennek megfelelően előbbre hozta az első cseh kamatemelés várható időpontját, a jövő év első negyedévéről az idei utolsó negyedévre.

A három jegybank közül a csehet látják "héjának", azaz szigorításra késznek a befektetési banknál. Annyira, hogy elképzelhetőnek tartják jövőre már az egyszázalékos cseh alapkamatot, a piac csak 40 bázispontos emelést áraz a jelenlegi 0,05 százalékos szintről. Szerintük a cseh jegybanktól mindaddig a szigorítás irányába történő elmozdulást lehet várni, amíg az euró-korona árfolyam nem lépi át lefelé a 26-os szintet.

A lengyel jegybank eközben a jelek szerint nem aggódik a zloty esetleges erősödése miatt, s arra lehet számítani, hogy harcolni fog bármilyen kamatemelési nyomás ellen. Hozzáállását a Bofa semlegesnek minősíti.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) esetében az elemzők arra számítanak, hogy az változatlanul nem nézné jó szemmel a forint túlzott erősödését. Véleményük szerint emiatt Matolcsyék "tovább nyomják a pedált" a monetáris lazítás érdekében, ám könnyen lehet, hogy ebben a harcban kifogynak a felhasználható forrásokból. A piac szerintük elfogadta az MNB kifejezetten "galamb", tehát a monetáris lazítást előnyben részesítő hozzáállását.

Úgy látják, hogy az MNB jelenleg használt eszközei egyelőre megfelelőek ahhoz, hogy a piaci kamatokat alacsonyan tartsa, azonban már nem nagyon maradt lehetősége további lazításra, hacsak nem akarja az egynapos betétek kamatát tovább csökkenteni.

A régiós gazdaságokban tapasztalható aktivitás és az alacsony munkanélküliség törvényszerűen magával hozta a béroldali nyomást, azonban ez eléggé egyenetlenül alakult a régióban. Ez a leginkább Magyarországon szembetűnő, ahol az elemzők szerint az első háromhavi bárnövekedés mértéke elérte a 11 százalékot, de látható már Csehországban is, ahol ugyanezen időszak alatt 5,3 százalékos volt az emelkedés. Ebből a szempontból utolsó helyen a lengyelek állnak 4,5 százalékkal.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!