Közel 5 százalékos emelkedésben járt délutánra az olaj árfolyam a Nemzetközi Energetikai Ügynökség friss (IEA) friss jelentése nyomán. A szervezet szerint ugyan arra kell felkészülni, hogy globálisan még 2017-ben is kitart a nagy túlkínálat az olajpiacon, azonban idén napi 600 ezer, jövőre 200 ezer hordós visszaeséssel számolnak az amerikai palaolaj kitermelésben. A Reuters tudósítása szerint ennek volt köszönhető a drágulás.

A jelentés azonban hosszabb távon nem túl optimista az olajárral kapcsolatban. Szerintük 2017-ben ugyan a kereslet és kínálati oldal egyensúlyba kerülhet végre egymással azonban az árak emelkedését ekkor első körben az gátolhatja, hogy hatalmas mértékű készletek halmozódtak fel világszerte az olcsó olajból. Ráadásul az IEA szerint az amerikai kitermelők hatékonyságjavulása azt eredményezi, hogy az évtized végére, illetve a következő évtized elejére megint jelentős amerikai kitermelés növekedéssel lehet számolni. Ennek eredményeként az amerikai kibocsátás 2021-re napi 1,3 millió hordóval haladhatja meg a 2015-ös szintet.

A jelenlegi piaci körülmények alapján nem lehet arra számítani, hogy a közeli jövőben jelentősen emelkedni tudnának az árak az olajpiacon - áll a jelentésben a Reuters szerint. A globális olajkínálat 2021-ben napi 4,1 millió hordóval haladhatja majd meg a tavalyi szintet, ez a növekedés 2009 és 2015 között napi 11 millió hordó volt.

Az OPEC részéről érkező kínálat viszonylag szerényebb mértékben bővülhet, 2021-ig napi 800 ezer hordóval. Ennek oka, hogy az alacsony árak számos beruházás esetében azok újragondolására késztetik a befektetőket. Az OPEC államok kitermelés növekedéséért elsősorban Irán lesz a felelős, azonban a szankciók feloldását követően még jó darabig nem veszélyezteti Irak és Szaúd-Arábia helyét a szervezet kitermelési ranglistáján.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!