Beindulni látszik a régóta várt korrekciós hullám a nemzetközi tőkepiacokon, s amint erre számítani lehetett, ezt jelentősen megérzik a feltörekvő piacok is, devizáikkal együtt. Az euró árfolyama a forinttal szemben a mai kereskedésben már 306 forint fölé emelkedett, a BUX index eddig másfél százalékkal esett. Az OTP árfolyama eddig 2,75 százalékkal csökkent 4451 forintig, de ezzel nincs egyedül a magyar bankpapír. Az elmúlt napokban a tőkeemelés hírére elképesztő rallyt produkáló Raiffeisen ma 7 százalékkal zuhan, a lengyel PKO árfolyama 2 százalékot esik, s hasonló mértékben csökken a német Deutsche Bank árfolyama.

Az alaphangot az eséshez a tegnapi rossz kínai konjunktúra index adta meg, s a kockázati étvágy csökkenését csak fokozza, hogy a török deviza mélyrepülése nem akar megállni, sokak szerint Törökország egy kiadós devizaválsággal kell szembenézzen. Ma egyébként újabb két százalékkal gyengült a líra az euróhoz képest, ezzel újabb történelmi mélypontra süllyedt. Nem használ a hangulatnak az Ukrán helyzet sem, a belpolitikai válság hatására az elmúlt időszakban az ukrán kötvények árfolyama is méreteset zuhant.

A hangulat hirtelen romlása ráadásul egy olyan időpontban következett be, amikor a befektetők optimizmusa sokéves csúcsokon áll. Az amerikai befektetők körében elképesztő mértékű derűlátás uralkodik-uralkodott, a profi tanácsadók által javasolt pozicionáltságot mutató bull/bear hányados bőven a hármas érték felett tartózkodik, ez pedig a piaci csúcsokra jellemző érték.

Tanácsadói hangulat
Kép: Napi.hu

A Chicago Board Options Exchange-en az eladási opciók aránya a vételi opciókhoz képest sokéves mélyponton áll, ami azt jelenti, hogy a befektetők nem készültek fel egy esetleges nagyobb áresésre.

CBOE put/call arány
Kép: Napi.hu

Az amerikai alapkezelők szövetségének (NAAIM) felmérése szerint a tagok véltei kitettsége rendkívül magas, 95 százalék feletti az S&P 500-as index irányában. A Bank of America Merriill Lynch alapkezelői felmérése pedig azt mutatta, hogy a befektetők kockázatvállalása is sokéves csúcsokat ostromolt. A feltörekvő piacokon végigsöprő eladási hullámot és a kínai gazdaságból érkező rossz híreket nehezen emésztik a befektetők, az említett felmérésben az alapkezelők többsége pont a kínai gazdaság hirtelen lassulását jelölte meg a piacokat fenyegető legnagyobb kockázatot.

NAAIM pozícionáltság
Kép: Napi.hu

A beinduló esés ellenére az S&P 500-as részvényindex egyelőre technikai szempontból még nem csinált olyat, ami az emelkedő trend egyértelmű végét jelezné. Az index esésének ebben a körben támaszt adhatnának az 1810 pont körüli szintek, a korábbi lokális csúcs most támaszként szolgálhat, s ezt erősíti az 50 napos mozgóátlag is. Ez azonban ha elesik, akkor a következő szint már jóval lejjebb, 1760-1770 pont körül található.

S&P 500 alapú CFD
Kép: Alfatrader

A magyar piac sérülékenységét ebben a helyzetben fokozhatja, hogy rendkívül alacsonyra sikerült vágnia az MNB-nek az elmúlt időszakban a kamatokat, így a forint sokat veszített vonzerejéből. Kérdés, hogy a feltörekvő piacokon végigsöprő eladási hullám mennyire fertőzheti meg a magyar piacon, nagyban függhet attól, hogy hogyan reagálnak a magyar állampapírokat is jelentős mértékben tartó külföldi intézmények az eseményekre. Ha az olyan alapjaikból, amelyben jelentős a súlya a magyar kötvényeknek jelentős mértékű tőkét vonnának ki, akkor az nyilván a magyar állampapaírpiacon is heves eladásokat generálhatna.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!