Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A befektetési alapokat kezelő cégek közötti egyre nagyobb verseny újabb fejezetéhez érkezett az Egyesült Államokban. Az amerikai felügyelet ugyanis engedélyezte az első negatív díjat felszámító befektetési alap elindulását - írja a Financial Times.

A New York Salt Financial nevű befektetési alapkezelő cég olyan új befektetési alapot indít Salt Low truBeta US Market néven, amelynek a kezelési díja 29 bázispont lesz, míg az alapba pénzt tevő befektetők 34 bázispontnyi kedvezményt kapnak. Ennek eredményeként minden 10 ezer dollár után 5 dollárt kapnak vissza a befektetők.

A struktúrát mindaddig fenntartja az alap kezelője, amíg az alapban kezelt vagyon értéke el nem éri a 100 millió dollárt. Ezt tekintik ugyanis a kritikus tőkének ahhoz, hogy egy új tőzsdén jegyzett alap rentábilisan tudjon működni. Alfred Eskandar, a Salt elnök-vezérigazgatója az engedély kiadását megelőző héten nyilatkozott az új díjstruktúráról. Elmondása szerint erre azért volt szükség, mert a cégük által tavaly kibocsátott ETF-be nem tudtak megfelelő mennyiségű tőkét bevonzani. Dávidnak szüksége van a parittyára, hogy leterítse Góliátot, nekünk szükségünk van a negatív díjakra, hogy kiharcoljuk magunknak az utat ezen a piacon - fogalmazott.

A befektetési alapokat kezelő cégek a Flowsprint nevű, befektetési alapokat elemző cég számításai szerint összesen 3,5 milliárd dollár értékben csökkentették díjaikat. A kezelési díjakra egyre jobban koncentráló befektetőknek köszönhetően az olyan alapokban kezelt tőke, amelyek kezelési költsége 5 bázispont alatt maradt, hússzor gyorsabban nőtt, mint a 20 bázispont feletti kategóriáé. A díjak vágásában az olyan óriáscégek jártak az élre, mint a BlackRock, a JP Morgan Asset Management, a Fidelity Investments vagy a Charles Schwab.

A versenyfutás tavaly már véget érni látszott, ekkor jött elő ugyanis a Fidelity Investments az első, nulla kezelési költséget felszámító befektetési alapjával. Akkoriban a piaci szereplők ezt komoly figyelmeztető jelnek vették, s a versenytársak - a BlackRock, az Invesco és a Templeton - részvényeinek árfolyama eséssel reagált a hírre. Ugyanakkor az elemzők a nagyobb cégek oldaláról nem vártak negatív díjakat, annak ellenére, hogy az alapok kezelőinek komoly egyéb bevételei is lehetnek, például a részvénykölcsönzési díjakból, amelyek eddig is segítettek számukra a kezelési díjak alacsonyan tartásában.

Eskandar is elismerte, hogy a negatív díj elsősorban marketingcélokat szolgál, azonban a 100 millió dolláros kezelt vagyon elérése szerinte döntő fontosságú ahhoz, hogy a terméket a nagyobb brókerházak és pénzügyi tanácsadó cégek felvegyék listáikra.

Az új tőzsdén jegyzett alapoknak (ETF) két választásuk van arra, hogy elérjék ezt a küszöböt. Vagy valahogy túlélik az első hat évet, amire ehhez átlagosan szükségük van, vagy drasztikusabb lépésekhez folyamodnak - mondta Eskandar.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!