A BIS, a Nemzetközi Fizetések Bankja negyedéves jelentésében megkongatta a vészharangot. Elemzők szerint ugyanis a tartós dollárerősödés komoly problémákat okozhat a feltörekvő piacokon, ahol a vállalatok az elmúlt években hatalmas összegben vettek fel dollárban denominált hiteleket, s ez most ezen cégek hitelképességét fenyegeti.

A bázeli székhelyű intézmény szerint egyre több jele van annak, hogy pénzügyi piacok törékenyek, a világgazdaság kedvezőbbé vált növekedési kilátásai ellenére. Az egyik fenyegető veszélyt a 12,3 ezermilliárd dolláros amerikai rövidlejáratú állampapírpiac jelentheti - írja a Financial Times.

A dollárindex - amely az amerikai deviza árfolyamát mutatja a vezető devizákból képzett kosárral szemben - pénteken nyolcéves csúcson járt az amerikai munkaerő-piaci jelentés közzététele után. Ez utóbbi azt mutatta, hogy novemberben 321 ezer új állás keletkezett az Egyesült Államokban.

US dollár index
Kép: Alfatrader

Az erősebb dollár általában komolyabb gondok előjele szokott lenni a feltörekvő piacokon, a történelem legalábbis ezt mutatja. Az FT szerint a '80-as évek latin-amerikai válságait és a '90-es évek ázsiai válságait egyaránt dollárerősödés előzte meg. A válságok tanulságaként az érintett térségek kormányai általában csökkentették devizáik dollárhoz kötöttségét, csökkentették a külföldi finanszírozástól való függésüket és megerősítették jegybankjaik devizatartalékait. Így történt ez az elmúlt években is.

A vállalati szektor azonban egészen máshogy járt el - emlékeztet a brit pénzügyi lap - a feltörekvő országok cégei az elmúlt években hatalmas összegekben vettek fel hiteleket dollárban denominálva, ezt a folyamatot a BIS szorosan nyomon követte. Adataik szerint a feltörekvő országok cégei az elmúlt években összesen 2,6 ezermilliárd dollár értékben bocsátottak ki a nemzetközi piacokon kötvényeket, s ezek háromnegyed része dollárban denominált. Eközben a nemzetközi bankok által a feltörekvő országoknak nyújtott hitelek összege 2014 közepén elérte a 3,1 ezermilliárd dollárt, s ennek nagy része dollárban volt denominálva - állítja a BIS.

Claudio Borio, a BIS közgazdasági és monetáris osztályának vezetője szerint, ha a dollár folytatja erősödését, az komoly árfolyam- és finanszírozási zavarokhoz vezethet az emelkedő hitelterheken keresztül. Ráadásul a helyzetet tovább nehezítheti, ha az amerikai gazdaságban a kamatok a normális szint felé mozdulnak el, azaz emelkednek - tette hozzá. Szerinte ez azt jelenti, hogy a piacok törékenyek, annak ellenére, hogy ez az árfolyamokon még nem látszik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!