Új csodacége van a brit tőzsdének: az ételrendelések közvetítésével és az éttermekből való kiszállításukkal foglalkozó Just Eat. A 2001-ben alapított vállalkozás évről évre folyamatosan terjeszkedik és növeli a forgalmát, valamint a profitját. A tavalyi évben már 375,7 millió font volt az árbevételük, adózás utáni nyereségük pedig 71,4 millió font (24,7 milliárd forint) volt.

A BBC pedig arról ír, hogy az idei további bővülés után elő léphet a londoni tőzsde (FTSE 100) új blue chipjévé. Ennek egyik oka, hogy idén már 43 százalékkal emelkedett a részvényárfolyama. A piaci értéke pedig meghaladja az 5,5 milliárd fontot (mintegy 1920 milliárd forintot), amely nagyobb a világ szinten jóval ismertebb Sainsbury márkáénál. Mindezt úgy, hogy lényegében csak közvetítői szerepet látnak el, nem készítenek semmilyen ételt. Nem úgy, mint a hasonló, amerikai tőzsdei slágercég, a Domino Pizza, amely azon vállalkozások között van, amelyek zsebre vághatnak Magyarországot.

A cég papírjai azóta szárnyalnak az elmúlt hónapban, hogy november elején a brit versenyhivatal jóváhagyta a Just Eat akvízióját a Hungryhouse nevű piaci riválisa felett.

Három cég viszont a FTSE 100-ból visszaeshet a FTSE 250-es kibocsátói listára: a Babcock, az Egyesült Királyság legrégebbi mérnőki szolgáltatója, valamint a London Eye-t és a Madame Tussauds múzeumot is birtokló Merlin befektetési társaság mellett az egészségügyi szolgáltató Mediclinic csúszhat lejjebb.

A brit cégek egyelőre még nem rendültek meg az uniós kilépéstől, egyelőre kérdés, hogyan menekül majd a tőke a szigetországból. Az már szinte biztosnak látszik, hogy az Egyesült Királyság a világ legnagyobb gazdaságainak listáján visszaesik a jövő évben és tartósan átadja helyét Franciaországnak, mint az ötödik legjobban menő gazdaság.

A címlapkép forrása: Reuters/Stephen Hird.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!