A jelek szerint nincs menekvés az ausztrál dollár számára, a deviza hatalmas veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni az elmúlt időszakban az amerikai dollárral szemben, s csütörtök hajnalban a kedvezőtlen foglalkoztatása adatok nyomán újabb lejtmenet bontakozott ki piacán. Ezzel árfolyama az októberi csúcshoz képest már több, mint 10 százalékot veszített értékéből az amerikai dollárral szemben, a ma reggeli 0,87-es ausztrál dollár/amerikai dollár árfolyamot ezelőtt utoljára 2010 augusztusában tapasztalhattak a piaci szereplők.

David Bloom, a HSBC vezető globális devizastratégája szerint az ausztrál dollárhoz hasonló sors vár hamarosan az euróra is, csak idő kérdése, a közös európai deviza mikor ír le hasonló pályát.

AUD/USD
Kép: Alfatrader



Az ausztrál dollár sorsa sokat elmond arról, mi vár az euróra -  mondta CNBC-nek nyilatkozva a szakember. Az ausztrál deviza számára minden adott volt a gyengüléshez, a jegybank folyamatosan vágta a kamatokat, a kínai gazdaság lassult, s ez lefelé küldte a nyersanyagárakat, ami rosszat tett az ausztrál gazdaságnak, azonban az árfolyam egy ideig csak nem akart megindulni lefelé. Aztán egy nap bumm, megérkezett a masszív gyengülés.

Így van ez most az euróval is - tette hozzá. Az euró jól szerepelt 2013-ban annak ellenére, hogy fundamentálisan gyenge volt a háttere, s a dollár erősödött a többi devizával szemben. Az eurózóna gazdasági növekedése igen gyenge, eközben az ECB monetáris politikája elképesztően laza. Eközben Európa egészét akár a defláció veszélye is fenyegetheti. A szerdán napvilágot látott adatok szerint a német gazdaság növekedése mindössze 0,4 százalékos volt évesítve, ehhez képest az elemzők nagy része azt mondja, hogy a német gazdaság Európa motorja - sorolta a baljós jeleket a stratéga.

Az elhúzódó dezinflációs folyamat tényleg gyengítheti az eurót - értett egyet Nizam Idris, a Macquarie vezető devizapiaci stratégája. Szerinte a következő hat hónapban az 1,36 körüli szintekről 1,32-1,34 közé jöhet le az euró/dollár keresztárfolyam.

EUR/USD
Kép: Alfatrader


Ha technikai szemmel nézem a chartot, akkor jelenleg elég erős támaszok erősítik az euró árfolyamát a dollárral szemben. Hiába shortolnám az eurót szívesen, a chart nekem egyelőre azt mondja, hogy vételben kell maradni - vélta Andrew Abraham, a Compass Global Markets vezető devizastratégája.

Blum ennek ellenére kitart az álláspontja mellett. Az emberek csak azt nézik, milyen jó, hogy 1,35 felett van az árfolyam, mindenki elégedett. De nem feledjük, ugyanezek az emberek mondták azt két évvel ezelőtt, hogy ez euró halálra van ítélve, s most ezt a hibájukat próbálják korrigálni amikor azt mondják, a közös deviza előtt további erősödés áll.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!