A ma reggeli inflációs adat közlését követően beleadtak a forintba a bankközi devizapiacon. A kilenc órakor még 323,6 forint körül járó euróárfolyam tíz órára 325,4 közelébe emelkedett, majd innen korrigált átmenetileg kissé 325 forint alá.

A ma reggeli inflációs adat - amely szerint a pénzromlás éves üteme júniusban 3,1 százalékra emelkedett - nem volt váratlan, hiszen a piaci konszenzusban ennyi szerepelt, s pont emiatt egyelőre nem várható, hogy az MNB változtatna hozzáállásán. A CIB Bank elemzőinek kommentárja szerint "az MNB június végén közzétett Inflációs Jelentésében foglaltakat ("Aktuális előrejelzésünk szerint az április óta tapasztalt jelentős világpiaci olajár-emelkedés a következő hónapokban átmenetileg enyhén 3 százalék fölé emeli a hazai inflációt, míg a maginfláció továbbra is stabilan alakul.") megerősítette az inflációs mutató, s ezzel összhangban a következő 1-4 hónap folyamán is várhatóak 3-assal kezdődő inflációs számok. Előrejelzésünk alapján a nyári hónapokban hasonló inflációs számok még előfordulhatnak de az éves átlagos infláció 2018-ban 3 százalék alatt (2,7 százalék közelében) alakulhat.

Részben az olajáremelkedés jelentős szerepe, részben a korábban az MNB által adott jelzések alapján miatt azonban rövid távon csak akkor számítunk jegybanki reakcióra, ha a forint esetleges további gyengesége vagy a béremelkedési trend tovább növeli az inflációs kockázatokat. Az MNB június végi üléséről kiadott jegyzőkönyv is megerősítette, hogy a monetáris döntéshozók szerint egyelőre még szükség van a laza monetáris kondíciókra, amik azonban 5-8 negyedéves időtávon már nem tarthatóak. Megítélésünk szerint jövőre már az EKB monetáris politikája (és annak piaci hatása) is szűkítheti a hazai monetáris mozgásteret."

EUR/HUF perces
Kép: stooq.com

Ez annyit tesz, hogy az elemzők és az MNB is arra számít, hogy az inflációban történt megugrás átmeneti. A CIB elemzői szerint egyébként nem az inflációs adatnak köszönhető a forint gyengülése, mint írják "az adatközlést követően a forint folytatódó gyengülést mutatott, bár ebben nagyobb szerepe lehetett a romló régiós, illetve feltörekvő piaci helyzetnek."

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!