A megjelent hamis jelentés szerint két bomba robbant a Fehér Házban, és Barack Obama elnök is megsebesült. A Dow Jones Ipari Átlag indexe az álhír miatt 143 pontot zuhant, a tízéves kincstárjegyek árfolyama, valamint az olaj és az arany ára viszont megugrott. Az S&P-500 három perc leforgása alatt 136,5 milliárd dollárt veszített a 14,6 trillió dolláros értékéből, és zuhant a dollár árfolyama is.

Az AP cáfolta a mintegy 2 millió Twitter-követőjéhez eljutott jelentést, az amerikai elnöki hivatal pedig megerősítette, hogy Obama jól van. A cáfolat nyomán a piacokon gyorsan visszaállt a normális állapot.

Az akció elkövetéséért egy önmagát Szíriai Elektronikus Hadseregnek nevező, Bassár el-Aszad elnököt támogató csoport vállalta a felelősséget. A hackerek azt állították, hogy ők álltak az amerikai NPR közszolgálati rádió, valamint a CBS televízió és a brit BBC Twitter-szolgáltatásai ellen a közelmúltban elkövetett támadások mögött is.

Az AP Twitter-hírszolgáltatását felfüggesztették, de ez már a dollár és a tőzsdei árfolyamokon nyomot hagyott. Az AP szerint a támadás azt követően történt, hogy hackerek több észlelt kísérletet is tettek az újságírók jelszavának megszerzésére. A hírügynökségben azon dolgoznak, hogy mielőbb helyreállítsák a megbolygatott szolgáltatást.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!