Februárban rekordmagasságba emelkedett a sajátrészvény-vásárlások nagysága az Egyesült Államokban, s ezzel a pénzügyi válságban elért 2009 tavaszi tőzsdei mélypont óta már több, mint ezermilliárd dollárt költöttek a cégek erre a célra - írja a Financial Times. A tőzsdei cégek - közöttük az olyan óriások, mint a Home Deport, a Time Warner, a General Electric, vagy a 3M - februárban összesen 118 milliárd dollár értékben vettek saját részvényt, ez a duplája a 2012 februári értéknek a Birinyi Associates adatai szerint.

A részvényvásárlási roham 2012 végén vette igazán kezdetét, sok társaság ugyanis az idén év eleji adóváltozások miatt még az év vége előtt szerette volna végrehajtani a tervezett vételeket. Ennek hatására januárban már csökkenést mutatott a lendület, amely februárban ismét erőre kapott. A hatalmas étvágy a saját részvények iránt érthető, hiszen az amerikai cégek hatalmas készpénzállományon ülnek, s a részvényeket részéről nagy nyomás helyeződik a vállalatvezetőkre, hogy kezdjenek is ezzel a pénzzel valamit.

Ráadásul az adózási szabályok kedvezőtlenül változtak az osztalékfizetéssel kapcsoltban, így most ez hatékonyabb módszernek tűnik arra, hogy a cégek pénzt juttassanak vissza részvényeseiknek - mondta Rob Leiphard, a Birinyi Associates elemzője a lapnak. Szintén a részvényvásárlásokat erősítő tényező, hogy a cégek vezetői sokszor a részvényenkénti eredmény emelkedése alapján jogosultak az év végén bónuszra - tette hozzá. Az, hogy a befektetők az utóbbi időszakban szívesebben vásárolnak a cégek kötvényeiből, semmint a részvényeiből szintén erősíti a folyamatot. A saját részvények masszív vásárlása jelentősen hozzájárulhatott ahhoz, hogy a Dow Jones Industrial történelmi rekordszintre emelkedett, s az S&P 500-as indexet is csak mintegy 30 pont választja el 2007-ben elért csúcsától.

A cégek általában nem fektetnek közvetlenül a részvénypiacon más vállalatok részvényeibe, a rendelkezésre álló szabad pénzeszközeiket inkább a saját részvény vásárlásokra használják fel, vagy akvizíciókra költik - mondta Ana Avramovic, a Credit Suisse stratégája. S mivel az elsődleges részvény kibocsátások piaca meglehetősen lanyha volt az elmúlt években, s a saját részvény vételek eközben élénkek maradtak, ez azt eredményezte, hogy a vállalati szektor jelentős nettó vásárlóvá vált a részvénypiacon - tette hozzá. A folyamatot segíti, hogy a cégek a bizonytalan világgazdasági környezetben a cégvezetők egyelőre ódzkodnak a felesleges készpénztartalékokat beruházásokra és fejlesztésekre költeni - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!