Menekülnek a kínaiak az USA-ból - a japánok is csatlakoztak

A kínai befektetők az év eleje óta szinte folyamatosan vonják ki tőkéjüket az amerikai államkötvénypiacról, s úgy tűnik a japánok is csatlakoztak hozzájuk. A szakértők szerint nincs ok aggodalomra, pedig korábban sokak amiatt nyugtalankodtak, hogy túl sok amerikai állampapír van a két ázsiai ország befektetőinek kezében.
Napi.hu, 2015. augusztus 10. hétfő, 13:14
Fotó: Reuters

A jelek szerint a kínai és a japán befektetők egyre kevésbé érzik jó helyen pénzüket az amerikai állampapír-piacon, s megkezdték amerikai kötvényportfólióik leépítését. A Bloomberg által megkérdezett szakértők azonban egyelőre nem aggódnak a fejlemények miatt, inkább az amerikai állampapírpiac kellő likviditását és mélységét dicsérik azért, hogy ezt különösebb megrázkódtatások nélkül sikerült feldolgozni.

A friss adatok szerint a japán befektetők júniusban 9,4 milliárd dollár értékben vontak ki tőkét az amerikai állampapírokból, ez két év óta a legnagyobb havi kiáramlás. Az amerikai pénzügyminisztérium adatai szerint a 2014 márciusi csúcshoz képest a kínaiak összesen 180 milliárd dollár értékben csökkentették amerikai államkötvényekben lévő tőkéjük nagyságát.

Korábban számos olyan amerikai vélemény látott napvilágot, hogy túl magas az amerikai államkötvény-tulajdonosok között a külföldiek aránya, s ezáltal az amerikai pénzügyi rendszer sérülékenyebbé válhat. A Bloomberg felidézi Hillary Clinton szenátorként 2007-ben az akkori pénzügyminiszternek, Henry Paulsonak, illetve az akkori Fed elnöknek, Ben Bernanke-nek írt levelét, amiben úgy vélte, a folyamatnak megvan a veszélye, hogy amerikai gazdaság könnyen a Tokióban, Pekingben és Sanghajban meghozott döntések túszává válik.

Az amerikai államkötvények piaci értéke jelenleg 12 700 milliárd dollár körül van, s az amerikai pénzügyminisztérium adatai szerint a kínai kézben lévő mennyiség tavaly márciusban érte el csúcsát, 1650 milliárd dollárt. A külföldi befektetők kezében összesen 6130 milliárd dollárnyi amerikai állampapír van, ez a szám 2006-ban még csak 2000 milliárd dollár körül volt.

A képhez azonban hozzátartozik, hogy az amerikai állampapírpiac nagysága hatalmasat nőtt az elmúlt években a pénzügyi válságra válaszként elindított hatalmas monetáris lazítási hullámnak és a fiskális stimulusoknak köszönhetően. 2006-ban az amerikai állampapírok összértéke még csak 5000 milliárd dollár körül volt. Igaz, a számokból látszik, hogy a külföldiek által birtokolt papírok aránya valóban nőtt az évek folyamán.

Lehet, hogy a kínaiak már nem vesznek annyit, azonban az amerikai államkötvények vásárlói bázisa olyan mély és széleskörű, hogy ez nem fog különösebb gondot jelenteni, különösen, amikor a befektetők a kockázatmentes eszközöket kezdik el kedvelni - mondta a hírügynökségnek Brandon Swensen, a 35 milliárd dollárnyi vagyont kezelő RBC Global Asset Management amerikai kötvénypiacért felelős vezetője.

Csak az amerikai kereskedelmi bankok 300 milliárd dollárban növelték a tulajdonukban álló amerikai kötvények állományát 2004 márciusa óta - hívja fel a figyelmet a beszámoló.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Helianthus, 2015.08.11 06:02

@Rodent:

,,Ehez esetleg valami nagyon okos hozzafuzni valod van?

http://www.napi.hu/forumtopic/_gyorsult_az_orosz_gazdasag_visszaesese.38411.html "

Ez önmagában semmit nem jelent. A gazdaságok nagyban függnek a politikától. Az olaj árának zuhanása sem más, mint az addigi
kereslet-kínálat egyensúlyának felborítása volt.
Más kérdés, hogy az oroszok felfogása semmit nem változott a második világháború vége óta. Fejleszteniük kellett volna a feldolgozó iparukat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2015.08.10 23:45

@Pluralista: Micsoda melledumalas mar megint.. LOL :) Majd biztos te mondod meg hogy mit szeretnek a napi olvasoi es mit nem.. persze fiacskam, bilibe log a kezed :)

Amugy ugye jol emlekszem hogy te irogattal korabban cefre neven, csak kitiltottak innen a sok faszsagod miatt, aztan visszajottel pluralpista neven? Ejh..ejh... ezt biztosan szeretik a te olvasoid :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pluralista, 2015.08.10 23:32

@Rodent: "a napi rendszere nem nagyon szereti ha egy idoben ket geprol van valaki bejelentkezve"

Ja, meg szerintem a napi olvasói se nagyon szeretik, hogy több álnéven ir valaki, igy keltve nagyobb támogatás látszatát valami eszement liberális hazugságnak. Szerintem van itt max. 4-5 ilyen, de legalább 20 különböző néven nyomják egész nap, hogy mindezt őszinte, anyagiaktóé mentes liberális lelkesedésből teszik-e, azt mindenki döntse el maga.


Minden nagy piacot lehet kisebb összegekkel manipulálni, 70 milliárdos hógolyó elinditásából könnyen lehet lavina.

A GDP-hez majd abban a topicban válaszolok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2015.08.10 22:52

@Pluralista: Ha mar ennyire raersz, hogy egesz nap itt berkommentelsz, akkor kifejthetned ebben a topicban, hogy mikent dontik be az oroszok az USA -t 70 milliardnyi allampapirral:

http://www.napi.hu/forumtopic/bevezette_a_rubelt_egy_kinai_varos.38384.html

Mondjuk ekkora debil kijelentes utan nem csoda hogy elkotrodtal onnan. Hanyszor kell meg beegned, hogy vegre felhagyj ezekkel a szanalmas probalkozasokkal?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2015.08.10 22:44

@Pluralista: Ne magadbol indulj ki, ruszki seggnyalo :)

Az igazsag amugy nem tul bonyolult ( bar neked lehet hogy az ): a napi rendszere nem nagyon szereti ha egy idoben ket geprol van valaki bejelentkezve, ezert a baratnom laptopjarol igy jobb. Amugy ha tudnal angolul, akkor tudhatnad, hogy a ket nick nagyon kozel all egymashoz jelentesben.

A tobbi topicbol szepen elkotrodtal, latszik hogy mar csak az ilyen semmisegekbe tudsz belekotni. Sebaj, kinlodj csak ruszki kutya :)

Ehez esetleg valami nagyon okos hozzafuzni valod van?
http://www.napi.hu/forumtopic/_gyorsult_az_orosz_gazdasag_visszaesese.38411.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html