Merre indul Európa?

Vegyesen nyithatnak pénteken a főbb nyugat-európai tőzsdék.
Papp Zsolt, 2017. május 12. péntek, 08:07
Fotó: Reuters

A CNBC által megkérdezett elemzők szerint a londoni FTSE-100 index 2 ponttal, a frankfurti DAX-30 index pedig 20 ponttal csökkenhet, míg a párizsi CAC-40 index 7 ponttal emelkedhet a nyitásban - írja az MTI.

Pénteken több fontos makroadat is várható. A német statisztikai hivatal közzéteszi a német gazdaság első negyedéves teljesítményét tükröző adatsort és az áprilisi inflációs számokat, míg az Európai Unió statisztikai hivatala a márciusi ipari termelés alakulásáról számol be. Délután az amerikai fogyasztói árak áprilisi statisztikája, valamint a Michigan egyetemnek a májusi amerikai fogyasztói hangulatot mutató előzetes adata gyakorolhat befolyást a befektetői döntésekre. A nagyvállalatok közül az Innoxy, az Enel és a Richemont teszi közzé negyedéves beszámolóját.

Emellett a világ hét legfejlettebb iparú államát tömörítő G7-csoport pénzügyi vezetői pénteken kezdik meg háromnapos tanácskozásukat a dél-olaszországi Bari városában. A pénzügyminiszterek és a központi bankok vezetői a világgazdasági növekedés kilátásai mellett a kereskedelem és a devizapiac helyzetét tekintik át.

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben túlnyomórészt mínuszban álltak a vezető tőzsdeindexek a záráshoz közeledve, miután a New York-i tőzsde veszteségben zárta a csütörtöki kereskedést az erős csalódást keltő vállalati gyorsjelentések hatására.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,43 százalékkal 19 876 pontra, az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 0,71 százalékkal, 5836 pontra, a dél-koreai Kospi pedig 0,28 százalékkal, 2289 pontra süllyedt. A vezető sanghaji index viszont 0,66 százalékos, a hongkongi Hang Seng pedig 0,25 százalékos nyereségben közelített a záráshoz.

A kőolaj világpiaci ára enyhén emelkedik annak hatására, hogy várhatóan meghosszabbítják a nagy olajexportáló országok kitermeléscsökkentési megállapodását, illetve az amerikai olajkészletek erős csökkenésének köszönhetően.
Közép-európai idő szerint reggel fél nyolckor az észak-tengeri Brent júliusi szállításra hordónként (159 liter) 50,83 dollárba került, 6 centes, 0,12 százalékos pluszban jegyezték az ázsiai kereskedésben. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate amerikai könnyűolajfajta ára júniusi szállításra hordónként 7 centtel, 0,15 százalékkal, 47,90 dollárra nőtt.

Csütörtökön London kivételével veszteségben zártak a nyugat-európai tőzsdék. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,02 százalékkal, 7386,63 pontra emelkedett, míg a frankfurti DAX-index 0,36 százalékkal, 12 711,06 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,32 százalékkal, 5383,42 pontra esett. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,52 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,44 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,68 százalékkal csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK