Mészáros Lőrinc őszre a leggazdagabb magyar lesz

Jelentős átalakuláson megy át az őszre fordulva Mészáros Lőrinc, az ország második leggazdagabb vállalkozásbirodalma. Ha az ügyletek - az ígéretek szerint augusztus legvégéig - lezajlanak, akkor a felcsúti üzletember az ország leggazdagabb embere lesz. Viszont jóval többet ismerhet majd a nyilvánosság a cégeiről.
Szabó Dániel, 2018. augusztus 17. péntek, 07:59
Fotó: MTI Fotó

Az ősz elejére vélhetően lezajlik Mészáros Lőrinc tőzsdei cégének, az Opus Nyrt.-nek egy komoly feltöltése. Hat társaság egyes részesedései kerülnek a vállalatba, ezzel drasztikusan megemelkedik az Opus piaci értéke, ám erről az árfolyam ezidáig tudomást sem vett - kezdi cikkét a Zoom.hu, amely végigvette, hogy milyen változásokkal is jár majd az apportálási sorozat.

A volt felcsúti polgármester és családja jelentős tulajdoni hányadot birtokol a cégben, így februárban bejelentették, hogy több a tulajdonukban lévő céget bevisznek az Opus nevű tőzsdei cég alá. Ez a hat a következő:

 

  • Mészáros és Mészáros Kft. 51 százalékos üzletrésze, a
  • R-Kord Építőipari Kft. 51 százalékos üzletrésze, a
  • Visonta Projekt Kft. 51 százalékos üzletrész, a
  • Kall Ingredients Kft. további 24 százalékos üzletrésze, a
  • Geosol Kft. 51 százalékos üzletrésze és a
  • Mátrai Erőmű Zrt. 20 százalékos üzletrésze

Akkor azt ígérték, hogy a konszolidáció az ígért június végi határidőig nem fejeződött be teljesen. A Kall Ingredients már kizárólagos Opus tulajdonba kerüléséről szóló augusztus elejei közlemény arról ír, hogy a folyamat augusztus végén zárul. Nemcsak a teljesítési idő változott: a közleményben februárban azt állították, a tőke 75 milliárd forintra emelkedik az Opusban, de a hónap elején már 100 milliárd forintos értéket jeleztek. Viszont ez egyáltalán nem biztos, hogy csak ennyi lesz: a Zoom.hu szerint inkább 200 milliárdhoz közelíthet az érték. (Érdekesség, hogy már februárban 200-300 milliárd forint közzé becsülték Mészáros Lőrinc tőzsdei cégekben lévő vagyonát, ami most akár meg is kétszereződhet.)

 

A portál a cikkben kitér rá, hogy az említett folyamatról szóló bejelentés előtt 610 forint környékén mozgott. Jelenleg pedig 585-590 forint között ingadozik a jegyzés. Úgy tetszik, mintha a piac teljes egészében figyelmen kívül hagyta volna az Opus nagyívű terveit és "csapatmozdulatait".

A Mészáros-cégeknek tavaly jó évük volt: a Mészáros és Mészáros Kft. forgalma 9,2 milliárd forintról nőtt 19 milliárdra, míg az R-Kordé pedig 17 milliárd után 36,4 milliárdos árbevételt ért el. Utóbbi vállalkozás esetében a saját tőke 4,6 milliárdról 8,5 milliárdra ugrott, előbbié pedig 3,7 milliárdról 5,8 milliárdra kúszott fel. Idén pedig vélhetően továbbjavul a bevételük, mert a közbeszerzéseken az idén is jól szerepelnek, például az R-Kord részt vesz a dél-balatoni vasútvonal 70 milliárd forint összértékű fejlesztésében.

Viszont a tőzsdei bevonás furcsa mellékhatása lesz, hogy a cégek működéséről sokkal több információt kell nyilvánosságra hozni a tőkepiaci törvény és a Pénzügyminisztérium kapcsolódó rendelete értelmében. Például be kell számolniuk arról, ha a leányvállalatok jelentős megbízást kapnak, vagy bezárják egy érdekeltségükbe tartozó céget, de azt sem titkolhatják el, ha új területen jelennek meg, vagy akárcsak megváltozik a tevékenységi körük, valamint bizonyos pénzügyi műveletekről is be kell számolniuk, hisz a befektetők számára fontos lehet a részvényekvásárlása, -eladása miatt.

A pénzügyi műveletek végére, az Opus-részvények birtokában valószínűleg jóval 320 milliárd forint fölé emelkedhet Mészáros Lőrinc vagyona, amit a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2018 listája szerint csak 280 milliárd forintja volt, míg az OTP elnök-vezérigazgatójának, Csányi Sándornak épp 320 milliárd forintja. A vezetést így a felcsúti sikerember veheti át, ezzel a leggazdagabb magyar lehet.

A fotó forrása: MTI Fotó/Földi Imre.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.10.06 00:46

@Borisz1106: bocsánat, Kulcsár Attilát kihagytam a magadfajta ostoba hülye birkákat rászedő etnikum bűnözők hosszú sorából...

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.10.06 00:14

@Borisz1106: "de csak addig amíg ki nem pukkad a lufi! Mert, hogy ez lesz a vége, annak igen nagy a valószínűsége."

Látod, ebben abszolut igazad van. Pont ezért kerülöm el nagy ívben a magyar piacot, a magyar befektetéseket, és fektetek inkább Gazpromba stb., mert ez az egész ócska kártyavár hamarosan összeomlik, én meg túl sokat dolgoztam a pénzemért ahhoz, hogy két ótvaras cigányfamíliára bízzam. De persze lehet, hogy neked bejön, ezzel az erővel - csak az etnikumnál maradva - Tarsoly Csabára, Orgovány Bélára vagy Bróker Marcsikára is bízhattad volna a pénzed, Orsós vagy Mészáros Lőrinc se fogja rosszabbul kezelni...

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2018.10.05 21:21

@Remete53: Köszi! Gondolkodom, hogy átszálljak az Opusba, de én ebben még mindig nem látok akkora fantáziát. De legyen igazad.
Az egész Opus sztori lehet akár sikertörténet is a végén, de a bukta is benne van. Szerintem ez inkább években mérhető időtáv. Az egészhez viszont kellett egy személy (Mészáros) aki eladja a történetet. Sajnos itt a nagy többség szépen benyalta az elé rakott óriási gazdagodási sztorit. Holott ahogyan írod ez az egész egy "virtuális gazdagodás". És pontosan jól látod, ha Mészáros kiszáll el is tűnik a mesés gazdagsága.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2018.10.05 21:12

@zana: Figyu zana! Megkérhetném, hogy ne öklendezzen már tele minden posztot. Ott a másik topik. Ott nyomja már ezt az elvtársaival, ne itt! Köszönöm
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.10.05 21:09

Szemét tolvaj banda. A választókat elvakítják a migránsozással meg az ukránozássa, brüsszelezéssel, annyira, hogy még örülnek is a saját kifosztásuknak. Ezekhez képest a kádári rendszer a tisztesség tengere volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html