Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, sikeres vállalkozó az idén két, Budapesti Értéktőzsdén jegyzett cégben jelent meg tulajdonosként, a Konzumban és az Opimus Groupban. Azóta, hogy február végén megvásárolta előbbi tőzsdei cég 19,57 százalékos részvénycsomagját, az ki is lőtt: ára az elmúlt egy évben 1 638,1 százalékkal emelkedett.

Az akvizíció idején a részvényeket még 57 forinton jegyezték, de csütörtökön, mikor a papírok kereskedelme elérte a 20 százalékos tőzsdei limitet, már 730 forint volt az árfolyam, ami 1280 százalékos emelkedés, de a péntek 11 órás adatok szerint már elérte a 760 forintos darabonkénti árat. Ez már csak azért is meglepő, mert a Konzum egy illikvid papír, amely osztalékot nem fizetett. Ráadásul a tőzsdén törpének számít, kapitalizációja 15 milliárd forint. Az elmúlt héten mégis többször előfordult, hogy napi forgalmát csak a blue chipek haladták meg.

Mészáros Lőrinc a Napi.hu kiadásába megjelenő A 100 leggazdagabb 2017 friss listája szerint 120 milliárd forintos becsült vagyonnal az ötödik legmódosabb magyarnak számít - ráadásul az ő vagyona nőtt abszolút és relatív mértékben is a legtöbbet az utóbbi egy esztendőben az élmezőnyben.

Az érdeklődés leginkább Mészáros Lőrincnek szólhat, ezt jól mutatja, hogy februárban már akkor megugrott a részvények árfolyama, amikor csak pletykálni kezdték a megjelenését a cégben. Akkor is nagy rally volt, amikor már azt jelentették be, hogy a felcsúti polgármester magánszemélyként 53 százalékos tulajdonrészt szerez a Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt.-ben. Nem sokkal ezután pedig már arról tájékoztattak, hogy ez az alapkezelő közvetve 45 százalékos befolyást szerzett az állami pénzen nyereségessé tett MKB Bankban.

Forrás: bet.hu

A Konzum részvényeinek gyors áremelkedése a a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének (Tebész) is szemet szúrt. Az MKB felvásárlásának bejelentése előtti két napban, május 30-án és 31-én látszólag indokolatlanul, hirtelen fokozott mértékben megnövekedett a papírok iránti érdeklődés. A Tebész ezért tiltott bennfentes kereskedelem gyanúja miatt feljelentést tett - számolt be a hvg.hu csütörtökön.

Az Opimus is felült a vonatra

Gyakorlatilag egymás mellé lehet tenni a Konzum részvényárfolyam- és forgalomváltozásával az Opimus Group Nyrt. pályáját, szinte hajszálpontosan ugyanúgy kereskedtek a két papírral. Csütörtökön utóbbi cég árfolyama 112 forinton állt meg, péntek 11-kor már 128 forintot ért. Az elmúlt napokban csak a 15 százalékos napi kereskedési limit állította meg.

Az Opimus két éve még 2,2 milliárd forint, tavaly már csak 930 millió forint veszteséget ért el. Tőzsdei kapitalizációja mindössze 35 milliárd forint.

Forrás: bet.hu

A céget márciusban vette a nevére Mészáros Lőrinc, amikor 16,9 százalékos részesedést vásárolt. Mellette a Konzum Management Kft. is bevásárolt a cégben: a részvények 14 százalékát szerezték meg. A vállalkozó megjelenése után a cég belevágott a Visonta Projekt nevű búzakeményítő gyár építésébe, valamint 6 százalékos tulajdonjogot szerzett a KALL Ingredients tiszapüspöki üzemében.

A céget szintén perlik, miután a Tebész szerint szabálytalan volt, hogy az Opimus részvényesi közgyűlésére csak előzetes regisztrációval engedték be a részvényeseket. Majd a határozatképtelen első ülést szabálytalanul ismételhették meg. A közgyűlésen kerültek be Mészáros Lőrinc gyermekei a vállalat vezetésébe.

A két papír jelentős áremelkedése milliárdokat termelt a részvényeseknek. Ha csak a legutóbbi  meredek emelkedést nézzük, az MKB-eladás június 1-jei bejelentése előtt már május 29-én megkezdődött. Azóta péntek 11 óráig Mészáros Lőrinc a 16,9 százalékos Opimus részesedésen több mint 4 milliárd forintot, a Konzum-pakettjén pedig 2,1 milliárd forintot nyert.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!