Globálisan a tőzsdén kereskedett alapokba (ETF) befektetett tőke a részvénypiacok emelkedésének és a szinte folyamatos beáramlásnak köszönhetően rekordot döntött,  s mostanra elérte a 10,32 billió (ezermilliárd) dollárt. Az ETFGI tanácsadó cég adatai szerint ez az összeg immár meghaladja a 2021 végén elért 10,26 billió dolláros értéket, amikor a piacok az Ukrajna elleni orosz invázió és a globális inflációs hullám előtt tetőztek.

Az ETF-ekben lévő tőke úgy ért el új csúcsot, hogy közben az amerikai  S&P 500-as részvényindex  még mindig 7 százalékkal marad el a 2022. január eleji rekordjától, az MSCI All Country World index pedig 9 százalékkal marad el a csúcsától. Hasonlóképpen, az FTSE World Government Bond Index, a világ államkötvényeinek teljesítményét mérő mutató 23 százalékkal a 2020 végi csúcsa alatt van, köszönhetően a nagy jegybankok kamatemelési hullámának - hívja fel a figyelmet a Financial Times.

Az ETF-ek a kezelt vagyon tekintetében lekörözte a más típusú befektetési alapokat is. A hagyományos amerikai befektetési alapok vagyona például április végén 23,5 billió volt a  Investment Company Institute adatai szerint, ez 12,8 százalékkal alacsonyabb a 2021 végén elért 27 billió dollárnál.

A legtöbb ETF a befektetési alapokhoz hasonlóan részvényekből, kötvényekből vagy határidős árutőzsdei ügyletekből álló széles portfóliót tart, s vannak olyanok is, amelyek alternatív eszközökbe, például kriptovalutákba vagy származtatott eszközökbe fektetnek, esetleg tőkeáttételes kitettséget tartanak egyes értékpapírokban. Az ETF befektetési jegyeivel (angolszász piacokon részvényeivel) tőzsdén kereskednek, s ezek nap közben is likvidek. Az Egyesült Államokban működésük ráadásul átláthatóbb, olcsóbbak, mint a hagyományos befektetési alapok.

Globális szinten az ETFGI adatai szerint az ETF-ek 48 egymást követő hónapban könyvelhettek el nettó beáramlást, nincs más olyan befektetési termék, amelyről ezt el lehetne mondani.

Ez a rugalmasság jele, és annak,  hogy az ETF-ek sok befektető portfóliójának alapvető részévé váltak. Olyannyira, hogy tavaly is, amikor a legtöbb ETF értéke csökkent, nagy volt irántuk a kereslet. Amikor a befektetők 2023-ban pozitív hozamokat láttak, a meglévő pozíciókat még tovább növelték - mondta Todd Rosenbluth, a VettaFi nevű ETF-eket elemző cég kutatási vezetője.

Az Egyesült Államokban az ETF-ekben kezelt vagyon elérte a 7,27 billió dollárt, szemben a 2021. év végi 7,21 billió dollárral, Európában 1,62 milliárd dolláron áll, szemben a korábbi 1,6 milliárd dolláros csúccsal.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!