Mínuszban zárt Amerika

Csökkenéssel zártak szerdán a New York-i értéktőzsde főbb mutatói.
MTI, 2015. november 4. szerda, 22:37
Fotó: MTI/AP

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 49,44 ponttal, 0,28 százalékkal 17 868,71 pontra esett.

Az S&P 500-as mutató 7,38 pontot, 0,35 százalékot csökkent, és 2102,41 ponton fejezte be a napot.

A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 2,65 pontot, 0,05 százalékot vesztett értékéből, és 5142,48 ponton zárt.

A Fed vezetője egy szerdai parlamenti meghallgatáson azt mondta, hogy decemberben már "élő lehetőség" a hosszú idő utáni első kamatemelés. Janet Yellen tompítva kijelentésén hozzátette: a kamatemelésről természetesen még nincs döntés, sok múlik az addig megjelenő makrogazdasági adatokon. Hangsúlyozta továbbá, hogy a Fed csak nagyon szerény mértékű kamatemelésekben gondolkodik, nehogy a jelzálogkamatok emelkedése kedvezőtlen folyamatokat indítson el a lakóingatlan-piacon.

Október 28-án a Fed döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) 9-1 arányban szavazott a kamattartás mellett, az irányadó kamat így továbbra is 0-0,25 százalékos szinten maradt. A FOMC októberi kamattartó döntésének indoklásában volt egy fontos változás a szeptemberi határozathoz képest. Ez pedig az, hogy érzékelhetően enyhültek a testület aggályai a világgazdasági helyzet és a nemzetközi pénzpiaci turbulencia hátrányos amerikai gazdasági következményeit illetően. Ennek szellemében pedig a testület az októberi indoklásban egyértelmű jelzést tett arra, hogy a következő, decemberi ülésen már érdemben foglalkozik a kamatemelés megkezdésének lehetőségével.

A Fed illetékesei az idei év elején tettek először utalásokat a monetáris szigorítás lehetséges megkezdésére valamikor az év vége felé. A Fed 2008 decembere óta tartja gazdaságösztönző céllal zéró közeli szinten az irányadó kamatot. A FOMC december 16-án zárja kétnapos ülését.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK