Mínuszban zárt Európa

Veszteséges kezdés után mínuszban fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai tőzsdeindexek.
MTI, 2016. október 5. szerda, 18:04
Fotó: Reuters

A nap folyamán az európai tőzsdeindexek többsége jellemzően mérsékelte nyitáskori veszteségét, a londoni index viszont növelte. A 0,15 százalék mínuszban kezdő londoni FTSE-100 index a zárásra 0,47 százalékra növelte veszteségét, az egy százalék gyengüléssel nyitó frankfurti DAX viszont 0,22 százalékra mérsékelte. Csakúgy, mint a több mint egy százalék veszteséggel kezdő párizsi CAC-40, ami 0,20 százalékkal állt mínuszban a zárás idején. A nem hivatalos adatok szerint az európai kereskedési idő végén a vezető euróövezeti vállalatok részvényeit követő EuroStoxx50 index 0,13 százalék az európai FTSE Eurofirst 300 index 0,44 százalék veszteséget mutatott.

Az európai tőzsdék zárásakor a nyereséggel kezdő amerikai tőzsdeindexek pozitív tartományban jártak. Az európai tőzsdei befektetők kedvét leginkább azok a sajtóértesülések vették el szerdán, miszerint az Európai Központi Bank (EKB) csökkentheti eszközvásárlásainak havi keretösszegét a mennyiségi enyhítési program lezárása előtt. Az euróövezet és a főbb európai országok gazdasági teljesítménynek alakulásáról viszont a Markit Economics gazdaságkutató intézet szeptemberi beszerzésimenedzser-indexei alapján lehetett leginkább képet alkotni. Az euróövezet gazdasági teljesítménye enyhén romlott, az összetett BMI mutató 20 havi mélypontra, 52,6 pontra esett. A BMI 50 pont feletti értéke a gazdasági teljesítmény növekedését, 50 pont alatti értéke a zsugorodását jelzi. Az előzőnél kisebb 50 pont feletti érték a növekedési ütem lassulására utal.

Az EU statisztikai hivatala (Eurostat) szerdai jelentése szerint havi szinten csökkent a kiskereskedelmi forgalom augusztusban az euróövezetben és az Európai Unióban egyaránt: a 19 tagú eurózónában és az Európai Unióban is 0,1 százalékkal zsugorodott a kiskereskedelmi forgalom volumene augusztusban az előző hónaphoz viszonyítva. Elemzők viszont rosszabb adatra, 0,3 százalékos visszaesésre számítottak a júliusi 0,3 százalékos növekedés után.

Szerdán június óta a legmagasabb szintre emelkedett az olaj világpiaci ára, részben az amerikai nyersolajkészletek csökkenésének és az OPEC kitermeléskorlátozási megállapodásának hatására. Az API amerikai olajipari szakmai szövetség keddi és az EIA energiaipari információs hivatal szerdai adatai szerint is csökkentek a nyersolaj készletek a múlt héten az Egyesült Államokban. Az európai tőzsdék zárásakor a Brent ára 2,04 százalékkal állt magasabban hordónként 51,90 dolláron, az amerikai WTI nyersolajé pedig 2,22 százalékkal 49,77 dolláron.

Az arany határidős jegyzése nem sokat változott, 0,04 százalékkal magasabban állt unciánként 1270,15 dolláron. Az euró 0,04 százalékkal 1,1209 dollárra erősödött.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK