Az athéni tőzsde irányadó indexe, az ASE 4,1 százalékos esésben volt a keddi záróértékéhez képest délután 2 óra előtt pár perccel. A hároméves görög államkötvények hozama szerda délelőtt 68 bázisponttal 20,39 százalékra, a tízéveseké pedig 12 bázisponttal 10,72 százalékra emelkedett. A nagybankok is mind jelentős mínuszban álltak a Piraeus Bank 4,5, az Alpha Bank 6,3, a National Bank of Greece 9,1 százalékos mínuszban állt.

Az eurócsoport fél hatkor ül össze Brüsszelben, hogy megvitassa az új görög kormány elképzeléseit. Úgy tudni, hogy a görög delegáció egy tízszakaszos reformfolyamatot felvázoló megállapodástervezettel érkezik a tanácskozásra. Az euróövezet kulcsfontosságú tagja, Németország továbbra is hajthatatlannak mutatkozik, az eddigi megállapodásokban vállalt kötelezettségek teljesítését várja el Görögországtól. Németország a Bloomberg szerint már jelezte, hogy a mostani eurócsoport ülésen nem valószínű, hogy dűlőre jutnak - sajtótájékoztató este 7-kor várható az eddigi hírek szerint. A következő eurócsoport találkozó február 16-án, jövőhét hétfőn lesz.

A görög parlament a kedd éjfél után tartott voksoláson kényelmes többséggel bizalmat szavazott Alekszisz Ciprasz miniszterelnök kormányának. Ciprasz a szavazás előtt tartott beszédében azt ígérte, hogy nem engedi Görögországot "visszatérni a gazdasági megszorítások és a nemzetközi pénzügyi mentőprogramok korszakába". Kijelentette, hogy az új kormány nem fogja kérni a 240 milliárd eurós, február 28-án lejáró mentőprogram meghosszabbítását. Leszögezte viszont, hogy a görög adósságproblémára továbbra is európai uniós keretekben keresnek megoldást.

Ugyanakkor Panosz Kammenosz védelmi miniszter, a Független Görögök nevű jobboldali párt vezetője a Mega görög televíziónak adott nyilatkozatában arra figyelmeztetett, hogy Görögország "legjobb esetben az Egyesült Államokhoz, de akár Oroszországhoz, Kínához vagy más országokhoz" fordulhat segítségért, ha nem sikerül új megállapodást kötni a nemzetközi hitelezőkkel a 240 milliárd eurós adósság visszafizetéséről. Jánisz Varufakisz pénzügyminiszter múlt héten berlini látogatásán viszont kategorikusan kijelentette, hogy Görögország soha nem fog segítséget kérni Moszkvától.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!